Передплата 2024 «Добра кухня»

Старовинними вулицями Львова — з вітерцем і джазом!

У рамках традиційного фестивалю Leopolis Jazz Fest вулицями Львова їздив туристичний двоповерховий автобус-кабріолет (транспортний засіб має зсувний дах). На даху автобуса виступав львівський гурт Notka Band, який виконував джазові композиції.

На екскурсію джаз-бусом вирушила й журналіст «ВЗ».

Покататися на бусі-кабріолеті мені запропонувала подружка й колега з Києва Оксана Овсяннікова. Спершу я трохи сумнівалася, мовляв, які нові нюанси львівської архітектури відкрию для себе? Але згодом переконалася: правильно зробила, що поїхала! Хоча така екскурсія розрахована на гостей зі всієї України (зокрема, Києва), які приїхали на джазовий вікенд, серед пасажирів не бракувало львів'ян.

Наш маршрут стартував на площі Адама Міцкевича, пролягав через вулицю Князя Романа, далі — через перехрестя вул. Зеленої-Франка, по Стрийській, до Привокзального ринку (там наш гід зосередила увагу на унікальності храму святих Єлизавети та Ольги), Городоцькою і проспектом Свободи. Зайняла місце на другому поверсі автобуса. Під час подорожі гостей розважали джазовими хітами, а наш гід пані Світлана по мікрофону розповідала про історію Львова.

Позиціонувала його як місто класної музики, вишуканої архітектури та галицьких традицій. «Львів „смачний“ і для львів’ян, і для туристів», — зауважила гід. Згадали і про перший трамвай, і про винахід світового значення — першу в світі гасову лампу… Пасажири, які розмістилися на другому поверсі, часто піднімалися зі своїх місць, — аби сфотографувати пам’ятку архітектури, до якої наче рукою подати. Деякі не зважали, що над головою — трамвайні та тролейбусні дроти…

Із другого поверху джаз-буса відкривається красива панорама Львова. На останніх поверхах кам’яниць можна було добре розгледіти кожну ліпнину і навіть кожну тріщину. Зловила себе на думці, що управління мерії, яке займається реставрацією львівських пам’яток, має ще непочатий край роботи. От кому би вартувало проїхатися на такому екскурсійному двоповерховому кабріолеті… Кам’яниці красиві, але понищені часом. На верхніх поверхах — чималі тріщини, лущиться і ліпнина.

Джаз, який лунав з другого поверху буса, викликав позитивні емоції не лише у його пасажирів. У районі Привокзального ринку ми на кілька хвилин застрягли у корку. На ритми музики з балкону свої квартири вийшла заспана 90-річна бабця. Літня жінка зрозуміла, що це делегація джаз-фанів, усміхнулася і помахала усім рукою. Туристи привітали її у відповідь.

Наша екскурсія відбулася на одному диханні. І ось ми приїхали на кінцеву зупинку, площу біля пам’ятника Міцкевичу. Отже, секрет вдалої екскурсійної подорожі — у хорошій музиці та теплій атмосфері.

Схожі новини