Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В окупованому Криму відпустили з ФСБ затриманих українських рибалок без документів, — адвокат

  • 01.07.2018, 13:58
  • 410

Справа моряків українського судна «ЯМК-0041», затриманого біля берегів анексованого Криму, має особливий інтерес в Україні й Росії, вирішиться воно тільки завдяки «політичному рішенню на найвищому рівні».

Про це повідомив адвокат українських рибалок Еміль Курбедінов під час зустрічі учасників «Кримської солідарності», передає Крим.Реалії

«Примітно, що українських моряків затримали після арешту російських моряків (керченського судна „Норд“, — ред). Кримський і севастопольський омбудсмени проявляють особливий інтерес до цієї справи, постійно цікавляться становищем рибалок: що з ними, як і де. Наскільки я розумію, ця справа зрушить із мертвої точки, як тільки буде ухвалене відповідне політичне рішення на найвищому рівні», — розповів Курбедінов.

За його словами, кілька днів тому моряків випустили з території прикордонного управління ФСБ в Балаклаві після півторамісячного ув'язнення.

«Звинувачень українцям не пред'явили, проте закордонні паспорти рибалкам не повернули, тому вони практично не можуть покинути межі Севастополя і постійно запрошуються на різні додаткові слідчі заходи», — повідомив адвокат.

Адвокат одного з моряків (Руслана Скрипника) Сергій Легостов раніше повідомляв, що рибалок затриманого 5 травня біля берегів анексованого Криму українського судна «ЯМК-0041» понад півтори місяці утримують без будь-яких санкцій суду на території прикордонного управління ФСБ Росії в Балаклаві «в нелюдських умовах».

Кримський адвокат Едем Семедляєв повідомив 25 червня, що моряки затриманого біля берегів Криму українського судна «ЯМК-0041» голодують.

Російські прикордонники затримали українське риболовецьке судно (порт приписки Очаків) 4 травня на захід від мису Тарханкут в анексованому Росією Криму. Глава уряду Криму Сергій Аксенов (Аксьонов) повідомив, що членів затриманого співробітниками ФСБ Росії українського риболовецького судна «ЯМК-0041» доставили до Криму «для проведення процесуальних дій».

Держприкордонслужба України повідомила, що затримане судно мало всі необхідні документи на вилов риби на українській території. На борту перебувало 5 членів екіпажу.

Суд в анексованому Криму заарештував капітана затриманого судна «ЯМК-0041» Віктора Новицького, йому загрожує до 5 років позбавлення волі. Пізніше стало відомо, що морякам затриманого судна не висували жодних звинувачень.

МЗС України називає затримання українського судна «узурпацією суверенних справ України» щодо прилеглих до півострова акваторій і «порушенням Конвенції ООН з морського права і звичайного міжнародного права».

Схожі новини