Передплата 2024 «Добра кухня»

Затриманий в Ірані український моряк, якому загрожує смертна кара, оголосив голодування

  • 01.07.2018, 12:32
  • 544

Український моряк Андрій Новічков, якого правоохоронці країни підозрюють у вбивстві матроса судна Arezoo, оголосив голодування.

Про це повідомив перший секретар посольства України в Ірані Сурен Бальянц, передає Громадське.

«Так, я підтверджую цю інформацію. Ми цією справою займаємося. Всю інформацію стосовно Новічкова я передав Міністерству закордонних справ», — сказав консул.

За словами Бальянца, він постійно підтримує контакт з Новічковим та знає його стан, однак відмовився про це говорити, посилаючись на особисту інформацію.

«Я пораджуся з Новічковим і тоді скажу, чи можу я про це говорити», — сказав секретар посольства.

Він додав, що співробітники посольства України зможуть побачити Новічкова лише після надання на це відповідного дозволу.

За словами Бальянца, моряка затримали в Тегерані. Зазначимо, що Новічков вже був під вартою та восени 2017-го навіть оголошував голодування, однак тоді його звільнили під зобов'язання.

На питання про те, які причини затримання Новічкова зараз — у посольстві відповідати відмовились.

Одеський моряк Андрій Новічков виїхав з України в листопаді 2016 року. Він підписав контракт на роботу старшим помічником капітана іранського судна Arezoo. На судно Новічков сів неподалік Шанхаю.

На 18-й день плавання в Південно-Китайському морі у Новічкова стався конфлікт з одним з матросів. За словами українця, той йому грубив, намагався вдарити, а після — вистрибнув за борт. Тоді судно зупинили, почали пошуки, однак матроса так і не знайшли.

Після інциденту екіпаж судна розпустили. Однак у лютому 2017 Новічкова силою вивели на берег та доставили до поліції, де від нього вимагали зізнання про вбивство матроса. З того часу Новічков вже був за гратами. Восени 2017-го моряк оголосив голодування, а на 11-й день його звільнили з-під варти під особисте зобов'язання консула, заборонивши залишати Іран до кінця розслідування.

За словами Новічкова, він після звільнення проживав в офісі іранської туристичної компанії, куди його влаштували знайомі консула.

За тривалий час розслідування справи моряка цю справу перекваліфікували із вбивства з необережності в навмисне вбивство. Українцю загрожує страта через повішання. Утім, у слідства немає доказів.

Схожі новини