Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Буллінг у школах: Супрун дала поради батькам, чиї діти можуть бути жертвами знущання однолітків

  • 30.06.2018, 16:16
  • 837

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла про те, що таке буллінг і як реагувати на нього батькам, чиї діти зазнали тиску з боку однолітків.

Про це Супрун написала на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Вона повідомила, що за даними опитування ВООЗ «Здорова поведінка школярів» до 21% дітей у віці 11−15 років повідомляють про булінг з боку ровесників, який істотно впливає на якість їхнього життя та завдає страждань.

«Дітлахів можуть бити або погрожувати побиттям, принижувати словесно, викидати або не впускати в певне коло спілкування, розповсюджувати плітки та чутки, писати образливі записки. Якщо все це робиться в мережі — це називається кібербулінгом і триває не лише в період контакту дитини з кривдниками, а постійно, роблячи її життя нестерпним», — зазначила Уляна Супрун.

За її словами, часто дорослі вважають, що діти мають порозумітися самі й тому не втручаються у подібні ситуації. «Це хибна, небезпечна для дитячого життя і здоров'я позиція. Адже діти, яких булять не лише мають емоційні, психологічні, соціальні проблеми, а також є в зоні ризику скоєння самогубств», — зауважила вона.

«Якщо ви маєте підозри, що ваша дитина страждає від погроз, переслідкувань або побиття — не тримайтеся осторонь і не чекайте допоки все розсмокчеться саме по собі. Станьте на захист, будьте конструктивними та дійте. Ми попросили психолога та письменницю Вікторія Горбунова дати кілька порад, як розпізнати булінг з боку однолітків дитини та що робити батькам.

1. Поговоріть з дитиною відкрито і доброзичливо, вислухайте її та запевніть, що завжди та попри все ви на її боці, а ще в тому, що кожна людина має право на повагу і безпеку.

2. Допоможіть дитині зрозуміти, що вона не є ані «ябедою», ані «наклепником». Вона смілива людина, яка не боїться говорити правду, щоб захистити себе та інших і, навіть, допомогти виправитися булеру.

3. Докладно з’ясуйте факти. Занотуйте: що і коли трапилось. Якщо є можливість — зберіть докази.

4. Домовтеся про зустрічі з дорослими, які опікуються вашою дитиною та дітьми-булерами (з батьками, вчителями, адміністрацією школи тощо).

5. На зустрічах — поясніть ситуацію, намагаючись бути максимально спокійним та конструктивним (якщо це важко для вас — пошукайте посередника, який міг би підтримувати конструктивність розмови). Спробуйте створити зрозумілий і максимально простий план щодо протидії (розмови батьків та вчителів з булерами, організація звернення за психологічною підтримкою, проведення спеціальних заходів для дітей щодо булінг-обізнаності, управління стресом, регуляції емоцій тощо).
Пам'ятайте, що ваше пряме втручання, наприклад спроба «виховати» чужу дитину (особливо, якщо йдеться не про доброзичливу розмову, а про погрози чи недобрі обіцянки) є поганим рішенням, яке може нашкодити та ще більше загострити ситуацію.

6. Дотримуйтеся плану та будьте уважні до власної дитини, її поведінки, реакцій, почуттів.

7. Якщо план не працює, наступний крок — адміністративні заходи в закладі (переведення в інший клас, мінімізація контактів з булером, залучення соціальних служб). Будьте твердими в своїй позиції — наполягайте на організації безпечного середовища для своєї дитини.

8. У випадку недієвості адміністративних заходів — збирайте докази та звертайтеся до поліції.

Не є винятком ситуації, коли батьки відразу переводять дитину в інший заклад. Це гарна ідея, в сенсі економії зусиль та швидших рішень і, подекуди, вона є виправданою. Однак, маємо пам'ятати, що обираючи стратегію «уникання конфлікту», ми ризикуємо прищепити дитині, наприклад, такі переконання — «уникати боротьби», «здаватись обставинам», «не відстоювати власні інтереси», «не змінювати світ на краще»", — зазначила Уляна Супрун.

Схожі новини