Передплата 2024 «Добра кухня»

У Києві жінку побив до напівсмерті залицяльник із Грузії: постраждала кілька місяців не може добитися правосуддя

  • 30.06.2018, 10:54
  • 791

У Києві жінка, на яку з ножем напав знехтуваний залицяльник, нарікає, що зазнала замаху на життя і вже кілька місяців не може домогтися правосуддя.

Як розповіла постраждала Оксана Салахович, пізно ввечері 7 квітня, напередодні Пасхи, на неї напав громадянин Грузії Коба Кобахідзе, передає ТСН.

Вони познайомилися близько року тому, коли Кобахідзе робив ремонт в її квартирі. За деякий час вони почали зустрічатися і чоловік навіть зробив їй пропозицію. Проте Оксана каже, що дізналася про його зустрічі з іншою жінкою і взагалі мала сумніви щодо щирості його почуттів, тому відмовила.

За її словами, Кобахідзе не сприйняв відмови, продовжуючи переслідувати її — дзвонити, писати та приходити на роботу. Ще деякий час Оксана продовжувала спілкуватися з чоловіком, який вже перейшов до погроз вбивством їй та її дітям. Оксана має двох дітей — дорослого сина та 12-річну доньку.

У день нападу жінка зовсім перестала відповідати на дзвінки та повідомлення настирливого залицяльника. У той день вона затрималася на роботі до пізнього вечора, підійшовши до свого будинку вже близько о пів на 11-ту вечора.

«Дістаючи електронний ключ від під'їзду, боковим зором я побачила, як на мене біжить нападник. У ту ж секунду він штовхнув мене ногою в живіт, поваливши на землю. Я вдарилася головою і втратила свідомість», — розповіла жінка.

За словами Оксани, про те, що відбувалося у наступні декілька хвилин, розповіли сусіди, які бачили, як він її бив. Зокрема, він наносив жінці удари ногами у пах, потім підняв її і штовхнув об цегляний кут будинку.

«Я прийшла до тями від сильного болю в районі тазу — там вже були переломи — він сидів зверху на мені. Я відкрила очі і побачила занесений наді мною ніж. Я зрозуміла, що зараз, просто у цю секунду, я помру, і схопила цей ніж рукою. Взялася за голе лезо спочатку правою рукою і не відпускала його до тої пори, поки він не висмикнув його назад. Він вдруге заніс ніж наді мною. Я знову схопила лезо, вже лівою рукою, і не відпускала його, поки сусідка, яка побачила, що відбувається, не відкрила двері під’їзду. Тоді він висмикнув ножа і побіг геть», — пригадала Оксана.

Сусідка викликала поліцію та швидку. Правоохоронці затримали злочинця неподалік від місця нападу. У нього були руки в крові. Також у його кишенях знайшли розкладний ніж зі слідами крові.

Незважаючи на наявність свідків та на те, що нападника взяли фактично на місці злочину зі знаряддям замаху, справа і досі ще не дішла до суду.

Оксана Салахович, здоров'ю якої в результаті нападу було завдано значної шкоди, вимагає правосуддя. Вона отримала струс головного мозку та п'ять переломів лобних і сідничних кісток. Перший час вона не могла ходити, а зараз пересувається на милицях.

Крім того, Оксана втратила чутливість пальців, адже ножем були пошкоджені сухожилля, які досі не відновилися. «Порізи на пальцях — до кісток. Я настільки міцно тримала, що були порізані сухожилля. Я ж тримала лезо, щоб він не міг порізати мені горло. Все, що він зміг зробити, ще кінчиком ножа одряпати мені обличчя біля носа і вуха», — розповіла Оксана.

На лікування жінка витратила близько 30 тисяч гривень, а попереду її ще чекає реабілітація. Крім того, потрібно оплачувати послуги адвоката. А роботу вона втратила одразу ж — до нападу Оксана працювала менеджером з персоналу в одній зі столичних мереж ресторанів.

Жінка каже, що написала заяву про замах на життя, та обурюється тим, що слідчий перевів її у розряд побутових сварок, аргументувавши це тим, що наразі не вбачає ознак замаху на вбивство.

Також вона впевнена, що слідство з якихось невідомих причин не ведеться. За її словами, слідчий жодного разу не прийшов до неї, поки вона перебувала у лікарні. Лише минулого четверга вона сама дійшла до відділку на милицях.

«Мені сказали приходити на допити. Але я погано почувалася і не змогла прийти. За ці три місяці втрачені вже всі фізичній й моральні сили, щоб ще й з поліцією розбиратися», — нарікає жінка.

У коментарі слідчий Голосіївського управління Нацполіції Володимир Темченко, який веде справу, запевнив, що досудове розслідування триває. А затримку пояснив вимогами закону. Він чекав можливості призначити експертизи, що може зробити лише через суд і після завершення лікування постраждалої у медзакладі.

«Зараз експертизи проводяться не напряму, а через суд, тобто після ухвали суду. Клопотання про проведення експертиз вже перебуває у суді. Ми з понеділка вже візьмемо ухвалу суду і призначимо експертизу по документації», — заявив Темченко.

Слідчий пояснив, що не може розглядати напад як замах на життя без результатів експертизи.

«Кримінальне провадження відкрито за статтею 122−1 „Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження“. Така стаття йде автоматично, коли є перелом. Як будуть готові експертизи, які засвідчать, що він її порізав, тоді можна говорити про замах на життя», — зауважив Темченко.

За його словами, Кобахідзе визнав свою провину у нападі та перебуває на обліку в правоохоронців, тож не зможе покинути територію України.

До речі, після нападу Кобахідзе виходив на зв'язок з Оксаною і просив її забрати заяву з поліції, обіцяючи натомість відшкодувати її витрати на лікування. Тим не менш, каже жінка, жодних грошей, як і вибачень, від нього вона так і не дочекалася.

Сам Кобахідзе відмовився від коментарів, заявивши лише, що ходить на допити.

Наразі нападнику загрожує позбавлення волі до трьох років. Також суд може обрати більш м'які санкції статті — обмеження волі на три роки або виправні роботи на два роки.

У разі, якщо експертиза визнає тілесні ушкодження тяжкими, покарання буде більш жорстким — позбавлення волі на строк від 5 до 8 років. Крім того, слідство може визнати прямий умисел нападника на вбивство, тоді його можуть судити за статтями 15 і 115 Кримінального кодексу України. За останньою покарання складає від 7 до 15 років за ґратами.

Схожі новини