Передплата 2024 «Добра кухня»

Денісова звернеться до Ради Європи, ООН та ОБСЄ через недопуск до українських політв’язнів

  • 29.06.2018, 17:58
  • 384

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова має намір найближчим часом проінформувати про свій недопуск до утримуваних у Росії українських політв’язнів комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович.

Про це вона заявила на брифінгу в Москві, передає DT.UA.

«Я проінформую послів країн нормандського формату, Європейського Союзу і США про порушення: міжнародних конвенцій, мого мандата як омбудсмена, домовленостей президентів. Найближчим часом я відвідаю Страсбург, щоб проінформувати комісара Ради Європи з прав людини про недопуск до всіх українських заручників. Я закликаю її відвідати українців у тюрмах РФ. Також я донесу цю інформацію у відповідні місії ООН і ОБСЄ «, — сказала Денісова.

При цьому вона підкреслила, що розчарована та занепокоєна тим, що гуманітарна місія омбудсменів, які повинні були відвідати громадян України і РФ, «була політизована та заблокована Росією».

Уповноважена Ради також зазначила, що російська сторона приховує інформацію про стан здоров'я українців, ні до кого з них не мають доступу незалежні гуманітарні організації і МКЧХ.

Також за словами омбудсмена, режисер Олег Сенцов знаходиться в російській в'язниці як громадянин України. «РФ безумовно визнає, що Сенцов є громадянином України. Сенцов не зміг надати паспорта громадянина РФ, ні його копію, ні його номер. Він — громадянин України», — сказала вона, передавши журналістам відповідну довідку. Денісова підкреслила при цьому, що не існує жодного документа, який свідчить про те, що у Сенцова нібито є громадянство РФ.

Український омбудсмен також нагадала, що Київ очікує від Москви відповідь на пропозицію розблокувати процес звільнення заручників і політв'язнів. «Це можна зробити дуже швидко, якщо буде на те політична воля», — зазначила Денісова.

За її словами, Україна готова передати РФ 23 громадян, засуджених за різні злочини в обмін на 23 українця, утримуваних у РФ з політичних мотивів.

«Ми готові передати РФ 23 росіян, засуджених в Україні за підготовку терактів, шпигунство, бойові дії в обмін на 23 українця з російських в'язниць», — сказала Денісова.

Як повідомлялося, Денісова з 15 червня перебуває в Росії, але їй постійно відмовляють у зустрічах з українськими політв'язнями. Вона так і не змогла відвідати жодного з них.


Схожі новини