Передплата 2024 «Добра кухня»

Гарантії Путіна щодо допуску до українських політв’язнів не виконані, — Денісова

  • 29.06.2018, 15:56
  • 649

Надані російським президентом Володимиром Путіним гарантії щодо відвідання українським омбудсменом ув’язнених українців у Росії та в окупованому Криму, не були виконані.

Так заявила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова під час брифінгу у Москві, повідомляє Укрінформ.

«Під час двох телефонних розмов президент Росії дав гарантії мені як українському омбудсмену в доступі до українських ув'язнених. Також МЗС України надіслало офіційну ноту щодо відвідання мною утримуваних в російських тюрмах та окупованому Криму українських політв'язнів. Констатую — ці гарантії не були виконані», — заявила вона.

Вона наголосила, що зробила все, аби отримати доступ до ув'язнених.

«На жаль, суд відмовив мені в доступі до Романа Сущенка на підставі того, що його справа є не розглянута судом вищої інстанції», — зазначила український омбудсмен.

Денісова зауважила, що двічі безпідставно було відмовлено у доступі до Олега Сенцова.

«Вчора Уповноважена з прав людини Р Ф Москалькова теж мені відмовила на підставі того, що я не є громадянкою РФ. Було б дивно, аби український омбудсмен була б громадянкою Росії. Я — українська кримчанка, так само як і Олег Сенцов — український кримчанин. РФ намагається нав'язати йому силоміць російське громадянство як покарання. Дивний підхід, громадянство має бути привілеєм, а не покаранням», — додала Денісова.

Як повідомлялося, Денісова з 15 червня перебуває в Росії, але їй постійно відмовляють у зустрічах з українськими політв'язнями. Вона так і не змогла відвідати жодного з них.

Незаконно засуджений в РФ за сфабрикованими обвинуваченнями в терористичній діяльності український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів в РФ.

Загалом у Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів.

Схожі новини