Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пасічники б’ють на сполох: майже у всіх областях України масово гинуть бджоли

  • 29.06.2018, 15:33
  • 593

Бджоли гинуть в усіх областях України, окрім Закарпатської.

Про це президент Спілки пасічників України Володимир Стретович, передає Радіо Свобода.

Всі отруєння пасічники пов’язують із обробкою посівів небезпечними для комах пестицидами.

«Спілка може назвати одну область — Закарпатську, де немає великих масивів посівів і де немає випадків отруєнь. А так — практично у всіх областях є випадки отруєнь бджіл — в одних більше, в інших — менше», — зазначає Володимир Стретович.

Такого масового отруєння бджіл в Україні ще не було, зазначають у спілці. Торік випадки загибелі бджіл мали епізодичний характер, додає президент Спілки пасічників.

«Та кількість сімей, за нашими оцінками, які загинули — це близько 18 тисяч. Якщо взяти середню вартість сім’ї 2,4−2,6 тисячі гривень, то можете уявити, якої шкоди завдано приватним господарствам. Зауважу, що тут не потерпіли промислові пасіки, а потерпіли лише пасічники, які тримають бджіл у своєму господарстві. Економічно це особливо не відобразиться на валі, на виробництві меду. Питання полягає в тому, що знадобиться час, щоб відновити це поголів’я», — пояснює Володимир Стретович.

У Спілці пасічників України зазначають, що в Україні існують законодавчі норми, які регулюють питання обробки сільськогосподарських посівів, але фермери їх не виконують через відсутність контролю та покарань за порушення.

Схожі новини