Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мати постійного лікаря корисно для здоров’я, — науковці

  • 29.06.2018, 13:33
  • 818

Пацієнти, які звертаються до одного і того ж лікаря, мають нижчий рівень смертності, стверджує дослідження.

Дослідники Університету Ексетер (Англія) вважають, що людський аспект медичної практики є «потенційно рятівним», але ним нехтують, повідомляє ВВС.

Аналіз показав, що дуже важливо, коли пацієнти бачать саме «свого» лікаря і ходять до нього.

Постійне ведення пацієнта одним лікарем є особливо корисним для пацієнтів з хронічними хворобами, тривалими проблемами з психічним здоров'ям та складними потребами.

Нові дані, які опублікувало медичне видання BMJ Open, базуються на результатах 22 досліджень в різних країнах, в тому числі в Англії, Франції, США, Канаді та Південній Кореї.

У 18 з них встановили, що контакт з одним і тим же лікарем у середньому протягом двох років призводить до меншої кількості смертей.

Дослідники вважають, що безперервність лікування має важливе значення, а тому йому слід надавати більш високий пріоритет в системі охорони здоров'я.

Професор Філіп Еванс з Ексетерського університету каже: «Довгострокове лікування відбувається, коли пацієнт і лікар постійно зустрічаються і знайомі одне з одним».

«Це призводить до кращого спілкування, задоволення пацієнта, дотримання медичних порад та зменшення використання лікарняних послуг».

Пан Денис Перейра Грей з медичного центру в Ексетері, який також працював над дослідженням, підкреслив, що пацієнти самі розуміють, який лікар для них кращий.

«До цього часу надання можливості пацієнтам обирати собі лікаря вважалося питанням зручності чи ввічливості», — вважає він.

Проте тепер, за словами дослідника, мова йде про якість медицини та про «питання життя і смерті».

Схожі новини