Передплата 2024 ВЗ

«Північний потік-2» будуватимуть без дозволу Данії

  • 28.06.2018, 15:15
  • 547

Компанія Nord Stream II розпочне будівництво газогону «Північний потік-2» з Росії до Німеччини дном Балтійського моря цього літа, навіть не маючи на руках дозволу на роботи в територіальних водах Данії.

Про це заявив фінансовий директор компанії Пол Коркоран, передає DW.

Так він відреагував на пропозицію прем'єра Данії Ларса Лекке Расмуссена обговорити «Північний потік-2» на рівні ЄС, щоб вивчити всі його ризики та роль України як транзитера газу. «Тепер Данії вирішувати — дозволяти чи забороняти», — цитує Коркорана «Інтерфакс».

Він наголосив, що за відсутності зеленого світла від Копенгагена, «Північний потік» прокладуть «в обхід» — через міжнародні води на північ від Данії. За словами Коркорана, початок будівництва газопроводу очікується цього літа. «У нас є дозвіл від Німеччини, Фінляндії і Швеції, вони незалежні… У нас є дозволи на майже 90 відсотків маршруту, маршрут через Данію становить лише 10 відсотків», — додав Коркоран.

Нагадаємо, що 3 травня в місті Лубмін на півночі Німеччини почалися будівельні роботи з прокладання нитки газогону «Північний потік-2» на суходолі. «Труба» викликає чимало нарікань в Європі. Угоди щодо фінансування проекту газогону «Північний потік-2» підписані з компаніями ENGIE (Франція), OMV (Австрія), Royal Dutch Shell (Великобританія-Нідерланди), Uniper і Wintershall (обидві — Німеччина). Очікується, що до кінця 2019 року прокладуть 1200 кілометрів газогону.

Україна виступає проти будівництва газопроводу та непокоїться через можливу втрату статусу транзитної держави. Також противниками «Північного потоку-2» є США, Польща та країни Балтії. Критики газопроводу є і в Німеччині, однак федеральний уряд здебільшого підтримує реалізацію проекту, зазначаючи, що він є приватною ініціативою. При цьому офіційний Берлін наголошує на важливості того, щоб Україна й надалі здійснювала транзит російського газу до Європи.

Схожі новини