Передплата 2024 «Добра кухня»

Ув’язнений у Росії активіст Євромайдану погрожує покалічити себе через стягнення в колонії, — правозахисниця

  • 27.06.2018, 18:13
  • 793

Засудженого в Росії кримського активіста Євромайдану Олександра Костенка, який має вийти на свободу 3 серпня, вкотре помістили в штрафний ізолятор.

Про це повідомила координатор проекту «РосУзнік» Яна Гончарова, передає Радіо Свобода.

За її словами, проти Костенка застосували низку дисциплінарних стягнень.

«Спочатку за те, що він завісив спальне місце, помістили в ізолятор на 7 діб. Саша каже, що був протяг і він мерз, тому повісив завісу. Потім оформили стягнення за те, що перебував в спальному приміщенні, нібито порушуючи встановлений порядок. І кажуть, що зараз ще буде стягнення за те, що не тримав руки за спиною поза камерою», — розповіла Гончарова.

Правозахисниця заявляє, що у зв’язку зі стягненнями Костенко погрожує завдати собі каліцтва. «Він дуже схвильований тим, що на нього почали оформляти стягнення. За місяць до звільнення — це вже третє», — додала Гончарова.

Вона уточнила, що керівництво колонії заявляє про законність стягнень, а «знервовість» Костенка пояснює швидким виходом з колонії.

Публічних коментарів співробітників російської колонії з цього приводу немає.

Українця з Сімферополя підконтрольний Москві суд у травні 2015 року засудив до чотирьох місяців і двох років тюрми нібито за заподіяння каліцтва співробітникові кримського «Беркуту» в Києві. Після розгляду касаційної скарги термін зменшили до трьох років і шести місяців ув’язнення. Нині кримчанина утримують у Росії, в колонії в місту Кірово-Чепецьку.

Кримська правозахисна група повідомляла, що батько Костенка публічно повідомив про тортури, яких зазнав його син, після чого зник безвісти, мати і брат далі живуть у Сімферополі.

Костенко не визнав своєї провини.

Схожі новини