Передплата 2024 ВЗ

З 1 липня суму за покупки будуть заокруглювати — НБУ

Заокруглення буде застосовуватися лише у випадку відсутності монет дрібних номіналів при розрахунках готівкою

Національний банк України повідомив, що з 1 липня через припинення виготовлення в Україні монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок, загальна сума придбаних за готівку покупок, яка закінчується не на 0 копійок, буде заокруглена в більший чи менший бік.

Цю інформацію Нацбанк поширював ще 14 березня, коли було прийнято рішення припинити виготовлення монет цих номіналів, але у вівторок, 26 червня, регулятор випустив повідомлення, в якому нагадав про це нововведення.

Заокруглення буде застосовуватися лише у випадку відсутності монет дрібних номіналів при розрахунках готівкою, тобто на безготівкові операції воно не поширюється. У разі наявності в покупця монет дрібних номіналів, він і надалі може ними розраховуватися, а в разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцеві решту цими номіналами. Лише у разі відсутності монет зазначених номіналів і у покупця, і у продавця застосовуватиметься правило заокруглення загальної суми покупки в чеку.

Заокруглення стосуватиметься тільки загальних сум розрахунків готівкою у чеку та розрахунків в акті про видачу коштів чи іншому документі, що оформляється під час повернення коштів у разі повернення товару. Воно відбуватиметься за такими математичними правилами:

— сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

— сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

У Нацбанку нагадали, що монети 1, 2, 5 і 25 копійок не вилучатимуться з обігу і висловили сподівання на те, що заокруглення відбуватимуться справедливо і прозоро. Також в Нацбанку повідомили, що припинення карбування монет цих номіналів заощаджуватиме державі понад 90 млн грн щороку.

Нагадаємо, Нацбанк раніше ввів в обіг нові одногривневі та двогривневі монети, розпочавши, таким чином, заміну купюр цих номіналів металевими монетами.

Схожі новини