Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Польському працедавцеві, що вивіз на зупинку українку, у якої стався інсульт, загрожує до трьох років ув’язнення

У січні цього року, коли трапився цей інцидент, роботодавець заявив, що не знає жінки і що вона п’яна

Прокуратура у місті Сьрода-Вєликопольська вивчила обставини справи українки, яка, нелегально працюючи в одній з місцевих фірм, отримала інсульт.

Нагадаємо, у січні цього року працедавець не викликав їй швидку допомогу, натомість вирішив вивезти її за межі закладу праці, залишивши на лавці та викликавши поліцію до нібито нетверезої особи. Жінка у важкому стані потрапила до познанської лікарні, інформує Польське Радіо.

Справі надав розголосу почесний консул України у Познані Вітольд Горовський. Він поінформував, що українка мешкала на терені закладу, у якому незаконно працювала. Коли раптом у неробочий час у неї стався інсульт, працедавець не викликав їй швидку допомогу.

«Він відвіз її до сусіднього міста. Думаєте, що до лікарні? Вже паралізовану Оксану перенесли до автівки, потім її витягнули з машини і поклали на лавку посеред вулиці. Тоді була викликана поліція у зв’язку з тим, що нібито на вулиці перебуває людина напідпитку», — написав тоді Горовський в одній із соціальних мереж.

За справу взялася Районна прокуратура у Срьоді-Великопольській. Голова прокуратури Ґжеґож Ґуче одразу ж пояснив, що провадження порушено у справі безпосередньої загрози втрати життя або важкої шкоди здоров’ю, а також у справі незаконного працевлаштування.

«Ми вилучили для вивчення відео з камер спостереження цієї фірми, хочемо отримати медичні документи цієї жінки. Ми звернемося за висновками експертів з судово-медичної установи. Водночас перевірку має провести також Державна інспекція праці», — сказав він.

— Треба було зачекати, коли жертва закінчить лікування. Ми призначили експертів, які визначили, чи було її здоров'я погіршено внаслідок дій обвинуваченого. Через те, що підсудний веде господарську діяльність, нам довелося вести широкий контроль на своєму заводі, — сказала після завершення слідства Магдалена Мазур-Прус, прес-секретар окружної прокуратури в Познані.

Унаслідок розслідування прокурори з'ясували також, що підозрюваний найняв вісім іноземців за контрактом, але не повідомив про це органи соціального забезпечення.

Тепер працедавцеві загрожує до трьох років позбавлення волі.

Схожі новини