Передплата 2024 «Добрий господар»

Воротар, який зупинив Кріштіану Роналду, пас овець і спав на вулиці

Історія Алірези Бейранванда — готовий сценарій для фільму

Воротар національної збірної Ірану довів, що футбол не залежить від грошей, лише від таланту, впертості та амбіцій.

Про долю Алірези Бейранванда написала «The Guardian».

Він народився в 1992 році у регіоні Лорестан у родині кочівників, яка мандрувала країною у пошуках пасовищ для овець. Оскільки був найстаршою дитиною, то допомагав батькам у всьому. Коли з’являлася вільна хвилина, грав у футбол або в Даль-Парані — гру, яка полягає у киданні каміння на відстань.

Коли Бейранванду було 12 років, його сім'я оселилася в Сарабії, і він почав тренуватися в клубі. Спочатку грав як нападник, але отримав травму. Зрештою, став воротарем. Його батько був проти, щоб син став професійним футболістом, бо вважав, що ганяти м'яча — не робота, Наполягав, щоб Бейранванд шукав собі «нормальне» заняття. Якось голкіпер зізнався, що його батько навіть розірвав його форму та рукавички. Проте юнак не здавався.

Він зважився переїхати до Тегерана. В автобусі познайомився з тренером місцевої команди Хосеном Фейзою. Той запросив його на тренування.

Однак у Бейранванда не було ні грошей, ні даху над головою. Він спав на вулиці, і люди ставилися до нього як до жебрака, даючи йому милостиню. Пізніше Фейза підтримав талановитого гравця, і Бейранванд знайшов притулок у товариша з команди. Почав працювати на швейній фабриці, яка належала батькові ще одного гравця.

Мив автівки, влаштувався у піцерію. Якось його тренер замовив піцу, тож Бейранванд, не бажаючи, щоб коуч дізнався про його підробітки, відмовився її доставити і втратив роботу. Змушений був прибирати вулиці.

Згодом підписав контракт з місцевим клубом Naft. Саме тоді його кар'єра пішла угору. Він потрапив у молодіжну збірну країни і у перший склад свого клубу.

2014 році прославився на весь світ після матчу, у якому, асистуючи нападнику, кинув м’яча на 70 метрів. Знадобилися навики, здобуті під час гри у Даль-Парані…

Три роки тому Бейранванд став першим воротарем національної збірної. 25 червня він захищав ворота у матчі проти Португалії на ЧС-2018. Завдяки відбитому пенальті, який виконав Кріштіану Рональду, іранський гравець знову став зіркою. Експерти вже прогнозують, що невдовзі Алірезу Бейранванда запросять грати за якусь відому європейську команду.

Схожі новини