Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Офіційного статуту для угорської мови вимагатиме Будапешт від України

  • 25.06.2018, 14:58
  • 1 113

Очільник угорського МЗС зазначив, що Будапешт не хоче, щоб боротьба з російським впливом відображалась на угорській меншині.

Угорщина буде опиратись, якщо на зміну скасованому мовному «закону Ківалова-Колесніченка» буде ухвалено закон, який не надасть угорській мові можливого статусу офіційної в певних регіонах.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Пітер Сійярто в інтерв’ю «Європейській правді».

«Є фундаментальний принцип, з якого ми виходимо: за міжнародним правом, вже надані меншинам права не можуть зменшуватися. І якщо до цього наявність 10% угорців у населеному пункті чи в районі дозволяла визначати мову цієї меншини офіційною, а новий закон підніме цю планку до 33% - то, звичайно ж, ми будемо опиратися», — розповів Сійярто.

Він також підкреслив, що розуміє прагнення України позбутися російського впливу, зокрема через мову. Однак, на думку Сійярто, це не має шкодити угорській меншині.

«У мене одне запитання: якщо йдеться про російську мову, то як у цій картині з’явилися ми, угорці? Ми хочемо забратися звідти! Таке враження, що Угорщина просто потрапила під роздачу! Але в кожному разі — чи це „супутні руйнування“, чи це так і планувалося — ваші дії б’ють по нас», — зауважив голова угорського МЗС.

Схожі новини