Передплата 2024 ВЗ

Угорщина розблокувала участь України у саміті НАТО

  • 25.06.2018, 11:55
  • 1 339

Угорщина розблокувала участь України в майбутньому саміті НАТО, утім все ще перешкоджатиме євроатлантичним прагненням Києва.

Міністри закордонних справ Петер Сіярто та Павло Клімкін провели переговори щодо закону про освіту на Закарпатті. Вони домовилися, що реалізацію законопроекту буде перенесено, і він не торкнеться приватних угорських шкіл. Про це повідомляє nv.ua.

Павло Клімкін заявив, що задоволений результатами українсько-угорських консультацій на Закарпатті, а також наголосив на необхідності роботи з підготовки вчителів і методики викладання. Україна не заперечує проти того, щоби представники угорськомовної меншини під час навчання в школі зберігали свою ідентичність, зазначив Клімкін.

При цьому міністр закордонних справ України підкреслив, що консультації з угорською стороною щодо освітнього закону продовжаться на початку липня.

Варто зазначити, що переговори між Києвом та Будапештом щодо вирішення конфлікту довкола освітнього закону відновилися після візиту Петера Сіярто до США.

Міністр закордонних справ Угорщини зазначив, що Будапешт не перешкоджатиме участі Києва у наступному саміті НАТО. Йдеться про зустріч лідерів НАТО за участі українського президента Петра Порошенка. Утім, подальші зустрічі українських делегацій з колегами із Альянсу поки що блокуватимуться.

«Кілька тижнів тому я зустрівся з Помпео у Вашингтоні і сказав йому, що я не маю нічого проти, щоб у рамках саміту відбулося засідання на тему безпеки у Чорному морі, на яке запросять президента України Петра Порошенка. Рішення угорського уряду однозначне — поки рекомендації Венеційської комісії не будуть виконані, ми не можемо підтримувати зближення України з НАТО», — сказав Сіярто.

Разом з тим глава МЗС Угорщини заявив, що необхідно скасувати дію освітнього закону стосовно приватних шкіл. На його думку, навчання угорською мовою не повинне страждати від того, що Україна прагне підвищити рівень володіння державною мовою.

Міністр освіти Лілія Гриневич заявила, що профільне міністерство має лише один інтерес — надати якісну освіту для кожної дитини в Україні, незалежно від її походження.

«Ці діти мають зберегти свою національну ідентичність, але при цьому вільно володіти державною мовою, бо саме це буде сприяти успішній самореалізації як професійній, так і особистісній в Україні», — зазначила Гриневич.

Міністр нагадала, що законопроект, який регламентує зміни до освітнього закону щодо викладання в школах нацменшин української мови, зараз перебуває на громадському обговоренні, а потім його має затвердити Кабмін та внести на розгляд до парламенту.

Нагадаємо, що глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт не підтримуватиме відносини між Україною і НАТО до виконання Києвом рекомендацій Венеціанської комісії в частині закону Про освіту.

Схожі новини