Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Польщі протягом 10 років знищувалися «комуністичні» архіви

  • 24.06.2018, 12:15
  • 749

Сотні сторінок архівних документів періоду Польської Народної Республіки були знищені в 2000—2009 році.

У Польщі були зафіксовані численні випадки знищення документів у військових архівах у Гдині, Новому Дворі Мазовецького і Рембертуві з 2000 по 2009 роки.

Про це повідомляє «Польське радіо».

«Масштаб збитків є величезним, стосується сотень тисяч сторінок, серед яких були безцінні — з точки зору досліджень і архівів — матеріали періоду Польської Народної Республіки», — йдеться в комюніке Військового історичного бюро.

У повідомленні наголошується, що особливо обурливим факт знищення в 2000—2009 роки документів органів безпеки комуністичної держави, незважаючи на те, що вже діяв закон про Інститут національної пам'яті від 1998 року. Згідно з цим законом, люди або установи зобов'язані передавати такі матеріали в архів Інституту національної пам'яті, а їх знищення підлягає покаранню. Серед знищених документів цього періоду були, зокрема, такі, які стосувалися тодішнього Міністерства громадської безпеки, судів і прокуратур сталінського періоду, Військової інформаційної служби і командування Військ охорони прикордоння.

Як повідомляється, втрачені тисячі сторінок документів, важливих для дослідження комуністичного минулого, зокрема про співпрацю з СРСР та іншими комуністичними державами, про ядерну зброю, персональні документи, звіти про настрої в Польському народному війську, цензорські матеріали, документи партійних та молодіжних організацій.

Схожі новини