Передплата 2024 «Добра кухня»

Справа не в вакцинації: названо причини спалаху смертельної хвороби в Україні

  • 22.06.2018, 16:57
  • 636

Серед основних причин спалаху кору в Україні, крім відсутності щеплень у населення, називають також низьку якість закупленої Міністерством охорони здоров’я вакцини.

Про це «Апострофу» розповів колишній міністр охорони здоров'я Олег Мусій.

«Є велика проблема з тієї вакциною, яка закуплена МОЗ для профілактики кору. По-перше, гроші за неї було заплачено півтора року тому, але до останнього часу її не було. Після скандалів депутатів і всіх, кого тільки можна, цю вакцину в достатній кількості нарешті привезли. Але саме до цієї вакцини найбільше претензій щодо ускладнень після її введення. За всіма міжнародними даними, вона дає до 10% ускладнень, тому українці й не хочуть нею робити щеплення. Аналогічні західні вакцини дають ускладнення 1−2%, а тепер уявіть, що таке 10% ускладнень. Звичайно, за цією вакциною є сертифікати якості, але вона все одно залишається проблемною», — підкреслює він.

У той же час, головний імунолог Медичної палати України Олег Назар стверджує, що справа не в наявності або відсутності вакцин в лікарнях.

«Те, що зараз є вакцини, — це дуже добре, але справа не в них. Вакцинації відбуваються в дитячому віці, а в підлітковому віці йде ревакцинація. Тобто після двох введень вакцини напрацьовується досить стійкий імунітет. Більше того, вакцина від кору йде „жива“ — це найпотужніша вакцина, яка дає досить стійкий імунітет. Але щоб заробити цей імунітет, потрібно щепитися, а зараз хворіють якраз ті люди, які свого часу були не щеплені з різних причин, наприклад, мали протипоказання, або на той час, коли вони повинні були проходити вакцинацію, вакцин просто не було або не вистачало. Тому зараз ми бачимо наслідки того, що люди пропускали планові щеплення. Зараз вакцини є, але ми прищеплюємо тих дітей і підлітків, які в майбутньому не захворіють на кір», — говорить лікар.

Крім того, Назар також скаржиться на активну пропаганду противників щеплень.

«Проблема в недостатніх агітації та проведенні дослідницької роботи в плані необхідності вакцинації. 10−15% українців відмовляються від вакцинації, бо не проводиться активна роз'яснювальна робота. Ті, хто проти вакцин, активно обмінюються досвідом у соцмережах, створюють групи, агресивно наступають, а позитивний досвід запізнюється», — відзначає фахівець.

Схожі новини