Передплата 2024 «Добра кухня»

Дев’ять країн ЄС створюють кібернетичні війська

  • 22.06.2018, 10:34
  • 419

Дев’ять країн-членів Євросоюзу дійшли згоди про створення кібернетичних сил швидкого реагування, повідомив міністр оборони Литви — країни, яка була ініціатором такого об’єднання, Раймундас Каробліс.

Крім Литви, до домовленості вирішили долучитися Естонія, Хорватія, Нідерланди, Румунія, Франція, Іспанія, Польща, Фінляндія. Останні чотири країни підпишуть угоду до кінця року, решта — вже в понеділок, 25 червня, повідомило литовське видання Delfi.

«Мета — створити кібернетичні команди швидкого реагування, ротація яких буде проводитися кожне півріччя», — пояснив Раймундас Каробліс.

Ще чотири країни — Бельгія, Греція, Словенія та Німеччина — приєднаються до проекту на правах спостерігачів.

За словами литовського міністра оборони, команди кібернетичних сил швидкого реагування могли б приходити на допомогу державам-членам Євросоюзу у випадку серйозних кібернетичних інцидентів. Крім того, буде розглянуто можливість використовувати для цього проекту кошти бюджету ЄС на придбання комп’ютерної техніки і програмного обладнання. Графік ротації кібернетичних сил мають затвердити в наступному році.

За інформацією литовських розвідувальних відомств, значна частина ворожої діяльності в кібернетичному просторі пов’язана з Росією і спрямована в основному проти органів державної влади та управління Литви, а також її енергетичного сектора.

Створення кіберсил — один з перших проектів у рамках підписаної в минулому році угоди про тіснішу співпрацю ЄС у сфері оборони.

Схожі новини