Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Із окупованого Криму експортують зерно до Сирії — Reuters

  • 22.06.2018, 09:58
  • 763

Із липня 2017 року по травень 2018 року з окупованого Криму до Сирії російська влада поставила не менш ніж 170 тиc. тонн зерна

Про це йдеться в розслідуванні Reuters.

Підконтрольний Кремлю «заступник прем'єр-міністра» Криму Георгій Мурадов нагадав, що РФ не підтримує режим санкцій проти Сирії, тому країни можуть «вільно працювати».

Агентство відзначає, що Сирія через бойові дії страждає від нестачі пшениці, а західні трейдери відмовилися працювати з президентом країни Башаром Асадом.

Низка суден доставили зерно з Криму до сирійського порту Тартус, де у РФ є військово-морська база. Інші вантажі пішли до Лівану, після чого були перенаправлені до Сирії, уточнюється в публікації.

При цьому сирійська влада не може заплатити за зерно з Криму грошима, тому розраховуються оливковою олією і овочами.

На запит агентства щодо збільшення експорту зерна з Криму в Міністерстві сільського господарства Росії відповіли, що це стало можливим завдяки кращим врожаям на тлі держпідтримки регіону з РФ.

Водночас джерела Reuters повідомили, що торгівля з сирійськими кораблями та іншими суднами, внесеними до чорного списку, дозволяє Криму відвантажити зерно, яке йому більше нікуди поставити через санкції.

За даними видання, Крим збирає близько 1,4 млн тонн зерна в рік, з яких 1 млн тонн — експортний потенціал. У 2018 році врожай на анексованому півострові може скоротитися через посуху.

Україна вважає, що поставки з Криму порушують західні санкції, тому подала скаргу до Міжнародної морської організації, яка базується в Лондоні.

Схожі новини