Передплата 2024 ВЗ

Парламент Угорщини схвалив суперечливий пакет законів «Стоп Сорос»

Рада Європи та Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), розкритикували новий угорський закон як «свавільний» і невизначений

Парламент Угорщини в середу схвалив пакет законопроектів, які криміналізують частину допомоги нелегальним мігрантам, таким чином кинувши виклик Європейському Союзу і правозахисним групам, та звузивши можливості для діяльності неурядових організацій.

Про це повідомляє Reuters.

Відповідно до ухваленого законодавства, яке ще називають «Стоп Сорос», окремими особам або групам, які допомагають подавати прохання про надання притулку мігрантам, що не мають права на захист, або які допомагають нелегальним мігрантам отримати статус для того, щоб залишитися в Угорщині, загрожує тюремне ув'язнення.

Парламент, де права партія «Фідес» прем'єр-міністра Віктора Орбана має дві третини голосів, також прийняв конституційну поправку, в якій йдеться, що «чужоземці» не можуть осідати в Угорщині.

Партія Орбана здобула переконливу перемогу на парламентських виборах у квітні, ведучи кампанію проти мільярдера Джорджа Сороса і ліберальних неурядових організацій, які він підтримує. Орбан звинувачує Сороса в заохоченні масової імміграції, щоб «підірвати» Європу.

Два провідних європейських правозахисних органи, Рада Європи та Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), розкритикували новий угорський закон як «свавільний» і невизначений та заявили, що він суперечить європейському законодавству.

Венеціанська комісія, експертний орган Ради Європи, звернулася до Угорщини з проханням утриматися від схвалення нового закону до публікації своєї оцінки у п’ятницю.

Європейська правда

Схожі новини