Передплата 2024 «Добрий господар»

На Львівщині понад 800 сімей повернуть виплачені субсидії державі

На Львівщині понад 800 сімей, оформляючи субсидії, подали неправдиву інформацію про свій фінансовий стан, зобов’язані повернути у бюджет майже мільйон гривень

Підприємицю з Бродівщини, яка незаконно отримувала субсидії, районний суд оштрафував на 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто на 1020 гривень) і зобов'язав повернути у держбюджет близько 40 тисяч гривень.

За повідомленням прес-служби прокуратури України, впродовж минулого року 34-річна підприємиця двічі подавала до управління праці та соціального захисту населення Бродівської райадміністрації заяви про призначення соціальної допомоги. У декларації про доходи і майновий стан жінка «забула» вказати торгове приміщення, яке придбала за 75 тисяч гривень.

Під час судового засідання жителька Бродівщини визнала свою провину і щиро розкаялася. Управління праці та соціального захисту населення Бродівської райадміністрації уклало з обвинуваченою угоду про примирення.

«Сторони домовилися про те, що потерпілий (в особі представника управління праці та соціального захисту населення. — Авт.) жодних матеріальних чи інших претензій до обвинуваченої не має. Обвинувачена повністю відшкодувала шкоду управлінню праці та соціального захисту населення Бродівської районної державної адміністрації у Львівській області», — йдеться у вироку, який оприлюднено в Єдиному реєстрі судових рішень.

За результатами перевірки, яку провело Мінсоцполітики, тільки у Львові 22 813 сімей подали під час оформлення субсидій недостовірну інформацію. 7,7 тисячі не повідомили про те, що придбали нове житло чи продали старе. 390 приховали факт купівлі-продажу земельної ділянки. 11 199 родин надали неправдиві дані про місце праці. 689 зареєстрували у своєму помешканні нових членів сім'ї, які отримують доходи, однак не поінформували про це управління праці і соцзахисту.

У 362 випадках недостовірна інформація вплинула на розмір субсидії. 219 родинам доведеться повернути кошти державі (у середньому сума відшкодувань для кожної становить від п'яти до 20 тисяч гривень). Загальна сума, на яку було завдано збитків бюджету, — 1,5 млн. гривень. З них 1,151 млн. уже повернули.

Як повідомили «ВЗ» у відділі прес-служби ЛОДА, на Львівщині у першому кварталі перевірили 46 577 особових справ отримувачів субсидій. У 816 виявили порушення — сім'ї надали неправдиві відомості про свої доходи та видатки, приховавши факт покупок на суму понад 50 тисяч гривень. Загальна сума, яку вже повернули у бюджет, — 521 549 гривень і 22 копійки. Решта суми (409 788 гривень 67 копійок) буде реструктуризована. Порушники повернуть її у встановлений законодавством термін.

Якщо під час перевірки виявляється, що родина незаконно отримувала субсидію або розмір субсидії (через неправдиву інформацію) був завищений, їй пропонують добровільно повернути кошти. Якщо відмовляється — кошти стягують через суд.

Схожі новини