Передплата 2024 «Добра кухня»

Аби перешкодити зведенню АЗС, активісти встановили… монумент героям УПА

Сквер на перехресті вулиць Героїв УПА і Кульпарківської — у центрі будівельного скандалу.

Власник однієї з потужних мереж автозаправок планує спорудити у сквері АЗС, яка працюватиме в режимі самообслуговування. Мешканці прилеглих вулиць та громадські активісти забили на сполох. Вони проти, аби у сквері, де відпочивають містяни, мами з дітьми, продавали пальне

Раніше тут був фонтан — так зване технічне водосховище «Кінескопу». Активісти з’ясували, під час будівництва АЗС планують пустити під сокиру дванадцять дерев. Не вірять, що в парку посадять значно більше дерев, ніж зрубали. Щоб перешкодити будівельникам закласти символічну капсулу під АЗС, кількадесят активістів встановили у міні-парку пам’ятний знак Героям УПА — у вигляді каменю з написом «Тут буде споруджено меморіальний знак на честь героїв юнаків ОУН та юнацтва УПА».

Камінь встановили без дозвільних документів. Кажуть, це символічна акція, яка начебто відображає настрої мешканців прилеглих вулиць щодо майбутнього скверу на Героїв УПА-Кульпарківській. Бюджет тимчасового пам’ятника — майже п’ять тисяч гривень. Гроші на камінь збирали громадські активісти.

«Маємо право дихати чистим повітрям, пити чисту воду, жити в комфортних умовах», — заявила громадська активістка Лідія Бойчишин. — Написали звернення міському голові Львова Андрію Садовому з проханням встановити в цьому скверику меморіал героям УПА. Це ідейний об’єкт не лише для Львова, а й для всієї України".

«Ідея встановлення такого пам’ятника має право на існування. Однак не в захаращеному місці, посеред вулиці», — вважає історик, член комісії з питань встановлення пам’ятників, пам’ятних знаків, художньо-меморіальних дощок Роман Масик.

Телефоную по коментар до посадовців Львівської міської ради. Начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Юліан Чаплінський сказав, що сквер не має відповідного статусу, і в ньому мерія не погоджувала ні символічний камінь, ні АЗС.

«Негоже чинити так, як ці активісти, які встановили камінь, — наголошує головний архітектор Львова. — Оскільки завтра на місці різних забудов, які хочуть зупинити, будуть встановлювати або хрести, або якісь інші фігури. Це не надто цивілізовані кроки. Щодо АЗС, то компанія „Галнафтогаз“ звернулася до нас з ідеєю спорудження заправки. Компанія придбала занедбаний фонтан, як об’єкт нерухомого майна. Нова заправка не займе багато місця. Це буде колонка на два крани. Цей проект — екологічний. За це місту запропонували гроші на оновлення сусіднього парку, на вулиці Кульпарківській. Також компанія обіцяє впорядкувати рух на площі, де постане автозаправка. Розробили детальний план проекту, який ми наразі не погодили. Відбулися громадські слухання проекту. На слуханнях містяни сказали „Ні АЗС!“, просять пам’ятник героям УПА. Але це, звичайно, може бути на рівні рекомендації. На черзі — компанія має розробити різні проекти та містобудівні документи. Це робота десь на рік».

Схожі новини