Передплата 2024 «Добра кухня»

Скандальні щоденники — чи був Ейнштейн расистом?

Щойно опубліковані приватні щоденники із подорожі Альберта Ейнштейна містять расистські та ксенофобні коментарі

Написані між жовтнем 1922 і березнем 1923, щоденники проливають світло на враження вченого від Азії та Близького Сходу, — повідомляє ВВС.

Ці щоденники вперше видали англійською мовою окремим виданням. На їхніх сторінках фізик робить широкі та негативні узагальнення, наприклад, називаючи китайців «роботящими, брудними, нетямущими людьми».

Вчений описав прибуття до Порт-Саїда у Єгипті і спостерігав «левантинців усіх відтінків… як ніби їх зблюнуло з пекла», що піднялися на борт, аби продати свій крам.

Він також описав людей у Коломбо в Цейлоні так: «Вони живуть посеред великого бруду і смороду на землі, мало роблять і малого потребують».

Але найбільш гострі слова вчений припас для китайців.

У витягах зі щоденників, які опублікувала газета Guardian, він описав китайських дітей як «бездушних і нетямущих» і каже, що «буде шкода, якщо ці китайці витіснять усі інші раси».

В інших дописах він називає китайців «своєрідним стадним народом» і «більш схожими на автомати, ніж на людей», а також пише, що китайські жінки і чоловіки майже нічим не різняться. Ейнштейн також запитував, як чоловіки можуть бути такими «нездатними захиститися» від «фатальної ваби» жінок.

Бувши визнаним і як науковий діяч, і як поборник гуманітаризму, Альберт Ейнштейн мігрував до США у 1933 році — після приходу до Влади Адольфа Гітлера і його нацистської партії.

Пізніше Ейнштейн виступав за захист громадянських прав у США, називаючи расизм «хворобою білих людей».

Вчений, який має єврейське походження, описав расизм як «хворобу білих людей» під час промови в Університеті Лінкольна у Пенсильванії — у навчальному закладі, який історично був переважно для темношкірих.

Схожі новини