Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Мін’юсті cпростували інформацію про намір легалізувати одностатеві шлюби

  • 14.06.2018, 12:15
  • 477

Міністерство юстиції України cпростувало інформацію про намір легалізувати одностатеві шлюби.

Про це йдеться в повідомленні на сайті відомства.

«Інформація, яка поширюється у ЗМІ щодо подання Міністерством юстиції законопроекту на розгляд Кабінету міністрів України про легалізацію цивільного партнерства для одностатевих пар, не відповідає дійсності», — зазначили у міністерстві.

У відомстві розповіли, що 12 червня на прес-конференції директор директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Владислав Власюк у відповідь на питання щодо легалізації одностатевих шлюбів повідомив таке: «У зв'язку з великою кількістю звернень питання потребує подальшого вивчення та опрацювання і наразі не може бути виконано».

Нагадаємо, в ЗМІ з'явилася інформація, що Міністерство юстиції розглядає можливість легалізації реєстрації цивільного партнерства для різностатевих і одностатевих пар. Такий захід начебто вирішили залишити в плані дій щодо реалізації Національної стратегії в області прав людини

Водночас, як зазначили у Центрі інформації про права людини на згаданому вище круглому столі, представник Мін’юсту зазначив буквально наступне:

«Ми лишаємо його в Плані, вважаємо, цей захід має бути в Плані дій, незважаючи на те, що ми отримали дуже багато звернень, у яких просили виключити його. Ми лишаємо цей захід. Ставиться на IV квартал 2019 року, для Кабінету Міністрів — розроблення та подання на розгляд проекту нормативно-правового акту про легалізацію в Україні зареєстрованого цивільного партнерства для різностатевих та одностатевих пар». Це ми зазначили у своїй публікації.

Редакція Центру інформації про права людини не знайшла на записах цитати пана Власюка, яку розповсюджує прес-служба Мін’юсту.

12 червня експерт правозахисного Центру «Наш світ» Андрій Кравчук у коментарі Центру інформації про права людини розповів, що «влада не збиралась і не збирається виконувати захід Нацстратегії через відсутність згадки відповідального відомства».

«У документі йдеться, що відповідальний орган за виконання пункту в Плані дій — Кабмін. Але в Кабміні немає структури, яка розробляє закони. Цим займається Мін’юст. Ми відправили листи до трьох відомств, які мають, на нашу думку, відношення до заходу, — до Кабміну, Мін’юсту та Мінсоцполітики. У Мін’юсті повідомляють, що закон має розробляти Мінсоцполітики, а Мінсоцполітики каже, що це завдання Мін’юсту», — розповів Андрій Кравчук. Разом з тим він повідомив, що після довгого листування його правозахисна організація подала позов до окружного адміністративного суду Києва. Суд уже рік не може розглянути позов і визначити відповідального у виконанні заходу.

Редакція Центру інформації про права людини спрямувала до прес-служби уточнюючі запитання, зокрема про те, чи означає останнє повідомлення відомства, що захід про легалізацію цивільних партнерств все ж буде виключено із Плану дій, але наразі відповіді не отримала.

Як відомо, захід із розроблення законопроекту про цивільне партнерство є підпунктом 6 пункту 105 Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини до 2020 року. Нацстратегія була підписана президентом України Петром Порошенком 26 серпня 2015 року, а План дій Кабмін ухвалив 23 листопада 2015 року.

Схожі новини