Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Президент Македонії відкинув угоду про перейменування країни

  • 13.06.2018, 20:57
  • 725

Президент Македонії Георге Іванов заявив, що не підпише угоду з Грецією про перейменування його країни в Північну Македонію, повідомляє агентство АР.

Іванов озвучив свою позицію в середу, 13 червня, зазначивши, що не має наміру підписувати домовленість, оскільки вона порушує Конституцію і закони країни. Крім того, Іванов вважає подібний компроміс з грецькою стороною не більше ніж «особистим рішенням» прем'єр-міністра Македонії Зорана Заева і глави МЗС Македонії Ніколи Димитрова, за яке вони повинні нести «особисту відповідальність».

12 червня прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас заявив про досягнення домовленості з Македонією щодо нової назви цієї країни, що вирішило б багаторічну суперечку між двома державами.

Згідно з цією домовленістю, досягнутою між прем'єр-міністрами Греції і Македонії, остання повинна бути перейменована в Республіку Північна Македонія.

Як нагадує АР, очікується, що міністри закордонних справ двох країн підпишуть угоду в найближчі вихідні. Після цього парламент Македонії повинен схвалити документ, а потім буде потрібен підпис президента країни Георге Іванова.

У той же час прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв вже заявив про те, що восени 2018 року в країні буде проведено референдум з питання перейменування держави в Північну Македонію.
Після оголошення про незалежність від Югославії у 1991 році Македонія викликала обурення Греції, оскільки використовувала назву однойменного грецького регіону, який розташований на півночі Греції, на кордоні з Македонією.

На початку 2018 року десятки тисяч людей протестували в грецьких Салоніках проти вживання назви Македонія стосовно Колишньої Югославської Республіки Македонія.

З огляду на цю суперечку Греція блокувала приєднання Македонії до НАТО та ЄС. Крім того, в ООН країна входить у врегулюванні суперечки під офіційною назвою «Колишня Югославська Республіка Македонія».

Врегулювання спору спростить для Македонії процес вступу в ЄС і НАТО.

Схожі новини