Передплата 2024 «Добрий господар»

Українцям стане простіше обмінювати валюту

  • 12.06.2018, 20:34
  • 566

Національний банк спростив проведення операцій з обміну валют, передає УНН з посиланням на повідомлення Нацбанку.

«Національний банк України спрощує проведення банками та іншими фінансовими установами операцій з обміну валют», — йдеться у повідомленні.

По-перше, спрощується оформлення банками та іншими фінансовими установами операцій з обміну валют.

Досі банки мали оформлювати дві паперові квитанції про здійснення такої операції — одну для клієнта, одну для зберігання в банку. В подальшому банки зможуть оформлювати такі квитанції не лише в паперовій формі, а і в електронному вигляді. Тобто банки зможуть зберігати відповідні документи в електронній формі. Також за згодою клієнта банк зможе не оформлювати клієнту паперовий документ.

При цьому, інші фінустанови, що здійснюють обмін валют, наразі зобов’язані оформлювати дві паперові квитанції та два паперових розрахункових документа, що друкується касовим апаратом (РРО). В подальшому вони оформлюватимуть лише один документ, який друкуватиметься РРО. Відповідно, клієнтам квитанції видаватись не будуть.

При цьому і банки, і фінустанови не будуть вимагати підпис клієнта на квитанції або документі РРО, якщо сума операції буде менша ніж 150 тис. грн.

По-друге, банки та фінустанови зможуть проводити валютно-обмінні операції через платіжні пристрої. Після доопрацювання програмного забезпечення українці зможуть не тільки продавати, а й купувати готівку іноземної валюти з використанням цих пристроїв.

По-третє, у зв’язку із розвитком електронного документообігу та для сприяння розповсюдженню безпаперових технологій банки та фінансові установи отримають можливість оформлювати звітну документацію з валютно-обмінних операцій у вигляді електронного документа.

Зазначені зміни затверджено відповідною постановою НБУ і наберуть чинності з 1 липня 2018 року.

В НБУ зауважили, що для впровадження нових вимог, що стосуються застосування РРО, фінансовим установам надано шестимісячний перехідний період. Протягом другого півріччя поточного року вони будуть оформлювати валютно-обмінні операції згідно із порядком, що діяв досі. Проводити валютно-обмінні операції за новими правилами вони почнуть з 1 січня 2019 року.

Схожі новини