Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові презентували арт-проект «GEOLOGIA

«Труна, всередину якої можна зазирнути, вино, яке не можна випити…»

Історичний комплекс Національного музею Львова ім. Андрея Шептицького перетворився на неймовірну локацію, заповнену талановитими студентами Львівської академії мистецтв та людьми, не байдужими до творчості. У музейному просторі просто неба представили свої роботи понад 20 молодих митців, які працюють в актуальних практиках інсталяції, перформансу, мистецтва об’єкту, відео-арті тощо.

Це роботи — результат праці студентів-слухачів курсу «Основи сучасного просторового мистецтва» кафедри монументально-декоративної скульптури Львівської національної академії мистецтв.

Керівник проекту викладач кафедри монументально-декоративної скульптури ЛНАМ. Василь Одрехівський розповів: «Це та платформа, де кожен із студентів має можливість створити неакадемічними засобами, а експериментальними, Найголовніше — вийти за межі аудиторії, працювати у просторі музею.
На думку Василя Одрехівського, проект вийшов досить таки драматичним. „Але, мабуть, іншим він і не міг вийти, оскільки кожен митець докопується до чогось неземного, внутрішнього, інтимного, яке є в глибині його, підносить на поверхню“, — переконаний керівник проекту. — Якщо в інших проектах є довгі підготовки і якісне виконання, то тут представлені короткочасні проекти, живі, щирі і відверті. Тут було на меті створити не щось прекрасне, а щось правдиве». Цієї мети, на думку Василя Одрехівського, студентам вдалося досягнути.

Отож, прямуємо знайомитися з роботами. Відзначу, що кожна з них — цікава по-своєму. Описати, розгледіти те, що хотів передати кожен із авторів, допоміг професор Львівської національної академії мистецтв Ярослав Кравченко. «Ось тут є гарна річ — Гойдалка життя чи петля. Хтось сприймає її як петлю на шиї, а хтось, як гойдалку життя. Це, власне, і є той підхід, що все в нашому житті мінливе, усе переходить з одного явища, розуміння в інше. Ось тут є труна, усередину якої можна зазирнути».
Ще одна студентка Ксенія Сулаєва малювала просто неба чорною фарбою на довгому аркуші паперу. Запитую, що молода мисткиня прагне зобразити. «Я створюю персональний перформанс, який стосується проблеми, з якою зіштовхуються молоді митці під час творення нових робіт. По-перше, кожен процес — непередбачуваний, а по-друге, він складний для кожного митця, бо він ніколи не знає, з чим може зіштовхнутися у процесі творення своєї роботи», — пояснила Ксенія Сулаєва.

Знайомився з роботами своїх студентів і ректор Львівської національної академії мистецтв Володимир Одрехівський. «Це спроба вийти за межі своєї спеціальності, яку пізніше можна використати в безпосередній своїй практиці. Тому що межі кожного виду мистецтва зараз не такі жорсткі. Нові види мистецтва в Україні практикуються протягом двадцяти років».

Схожі новини