Передплата 2024 «Добра кухня»

Очільник МЗС Польщі висловився за термінову корекцію скандального закону про «бандеризм»

  • 10.06.2018, 18:59
  • 514

Зміни до закону про Інститут національної пам’яті погіршили стосунки Польщі з Україною, США та Ізраїлем.

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович виступив за корекцію скандального закону про польський Інститут національної пам’яті, який передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів та штрафи й тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту. Про це він заявив 9 червня в ефірі польського радіо RMF FM, пише «Новинарня».

Міністр заявив, що приєднується до позиції віце-прем'єра Ярослава Говіна, який наполягає на необхідності негайної корекції закону.

«Я думаю, що так, з цією думкою треба погодитися. Віце-прем'єр Ярослав Говін зустрічається з політиками у Сполучених Штатах та Ізраїлі і розуміє, що це рішення є необхідним, щоб ми тут окреслили наше становище, тому що, як і раніше, існує деяка недовіра і занепокоєння з приводу цієї ситуації», — заявив Чапутович.

Дипломат відзначив, що закон є проблемою для відносин Польщі зі США та Ізраїлем.

Водночас він підкреслив, що закон про Інститут нацпам’яті не сприяє росту антисемітських настроїв у Польщі, тому що «їх немає».

Чапутович також висловив думку, що корекція закону може відбутися і без участі Конституційного суду, на розгляд якого президент Анджей Дуда віддав законопроект. «Прем'єр-міністр припускає, що він може діяти в іншому режимі. Оскільки Сейм є суверенним, він може схвалити поправки до цього закону», — сказав Яцек Чапутович.

Зазначається, що при цьому він не згадав про ставлення України до закону.

Схожі новини