Передплата 2024 ВЗ

Улітку сала не наїжся

«Буде й далі дорожчати. Подешевшають лише овочі (крім картоплі) та зелень», — прогнозують експерти Української аграрної конфедерації

262 гривні — стільки сьогодні коштує салбургер-меню — обідній набір харчів на чотири персони. Три місяці тому був на 50 гривень дешевшим.

Експерти Української аграрної конфедерації проводять сезонний моніторинг цін на популярні продукти раз на квартал. «Індекс салбургерга» створили на противагу «Індексу БігМака» — неофіційному способу визначення купівельної спроможності у різних країнах світу.

Основа салбургер-меню — бутерброд з чорного хліба і «генеральського» сала (з тонкими прожилками м'яса), зеленню і приправами. Крім сендвіча, у меню входять ще три страви: картопля по-селянськи, овочевий салат і курячі нагетси зі сиром (філе у хрусткій паніровці, обсмажене в олії).

Підвищення вартості салбургер-меню майже на 25% експерти пояснюють подорожчанням сала, курятини і яєць.

Смажена курка у ціні за останні три місяці додала 37%, за рік — 46%, тобто кілограм готової страви подорожчав майже на 42 гривні. Це пов'язано з подорожчанням інгредієнтів курячих нагетсів — яєць (на 11%) і сиру (на 21%). За рік яйця подорожчали втричі, сир — майже на 54%.

Картопля по-селянськи стала дорожчою на 46%. Причина — у сезонному факторі та відсутності достатньої кількості сховищ для зберігання коренеплоду.

А от салат, навпаки, подешевшав на майже 19%. Взимку доводилося купувати імпортні огірки, а зараз можна обійтися вітчизняними. Хоча, наприклад, капуста за останні три місяці виросла у ціні на 49%, цибуля — на 25%.

Салбургер подорожчав на 25% (17 гривень). А все тому, що подорожчав хліб (на 33%) і сало (на 24%). Минулого року канапки у розрахунку на чотирьох осіб коштували 42 гривні. А цьогоріч за них треба викласти 85. Нічого дивного: у 2017 році сало коштувало 42 гривні за кілограм, сьогодні — 120.

«Влітку, — прогнозують експерти, — сало подорожчає ще на 5−10% (у зв'язку з подорожчанням кормів, збільшенням виробничих затрат і новими спалахами африканської чуми). Буде й надалі дорожчати курятина — додаватиме щомісяця у ціні 1−1,5 гривні за кілограм. Такі самі темпи подорожчання демонструватиме й твердий сир. Хліб улітку подорожчає на 1−1,5 гривні за кілограм. На 2−4% зросте вартість рослинної олії. А от ціни на овочі знизяться у 2−3 рази. Найбільше подешевшають огірки і помідори). Зелень подешевшає на 30%. Картопля залишиться у тій самій ціні».

Схожі новини