Передплата 2024 «Добрий господар»

На проспекті Свободи збудують підземний паркінг?

Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський не уявляє, як це технічно зробити і скільки це коштуватиме

Проблема з браком паркінгів у Львові набила оскому. Одне з підземних місць паркування автівок планували звести біля Львівського національного університету імені Івана Франка. Та керівництво цього ВНЗ виступило проти, мовляв, це пошкодить головний корпус університету, у фундаменті з’являться тріщини. Тепер у Львові обговорюють ідею спорудження підземного паркінгу на проспекті Свободи. На цьому паркінгу буде передбачено понад 500 місць. Серед ідей нових паркінгів — біля готелю «Жорж» (70 паркомісць). Про це під час зустрічі з редакторами львівських ЗМІ повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

Мер Львова каже, що таку ідею висунули депутати Львівської міської ради на одній із останніх сесій. Міські обранці звернулися до мера, бо проспект Свободи може частково вирішити проблему з паркуванням у центрі. «Це не зачепить центральний колектор (через нього протікає Полтва. — Авт.) на проспекті Свободи, — наголошує Андрій Садовий. — Паркінг не обійдеться надто дорого (не уточнив суми проекту. — Авт.). Єдина проблема — дерева на проспекті. Якби мені хтось сказав, як виглядатиме цей громадський простір, оскільки нині не проблема посадити нові дерева висотою 5−10 метрів. Тому доручив опрацювати питання паркінгу на проспекті Свободи. Особисто для мене це питання наразі виглядає складним».

«Не зважачи на нові технології, які дозволяють спорудити підземний паркінг будь-де, особисто теж не уявляю, як він може постати на проспекті Свободи, — сказав у коментарі для „ВЗ“ начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Юліан Чаплінський. — Навіть не можу уявити, скільки це буде коштувати… Проблема — у старих будівлях проспекту та у заболоченій території берега річки Полтви. Наприклад, ризики будівництва паркінгу біля університету Франка для мене великі. А тут (на проспекті Свободи. — Авт.) ризики у рази більші. Не уявляю собі такого сценарію, щоб у Львові розганяли хмари, аби не сповзла забудова проспекту Свободи».

За словами головного архітектора Львова, бюджет паркомісць на проспекті Свободи може потягти на 50 тисяч доларів, і то в кращому разі, тож термін окупності навіть не варто розглядати.

Схожі новини