Передплата 2024 «Добрий господар»

Масове нашестя метеликів, які заполонили більшу частину України, трапляються раз на десятки років, — зоолог

  • 06.06.2018, 09:25
  • 1 119

В Україні спостерігається нашестя метеликів. Останні кілька діб вони повсюди — залітають до осель, офісів, крамниць, ба навіть автомобілів.

Науковці кажуть, що одночасна поява стількох метеликів буває лише один раз на кілька десятиліть, повідомляє ТСН.

Раптова та масова поява метеликів на вулицях столиці потішила і дітей, і дорослих, спричинивши хвилю дописів у соцмережах і фактично негласний конкурс на краще фото чи відео.

Завідувач відділу комахознавства Інституту зоології НАНУ Валерій Корнєєв твердить, що появі сотень тисяч метеликів посприяла погода: спочатку була холодна весна, потім різко потеплішало.

«Вони поспішали, відкладали яйця в один день і так само дружно вийшли з них метелики, коли з'явився найперший дощ», — каже він.

Вчений твердить — бурхлива реакція людей зрозуміла, адже масові навали метеликів трапляються рідко і переважно у лісових та лісостепових зонах.

«Такі масові спалахи трапляються раз в 10 років, в 20 років. Вони їдять нектар, але більше вони полюбляють, скажімо, сік гнилих грушок», — розповідає Корнєєв.

Сонцевик чорно-рудий, який окупував більшу частину України, за словами зоолога — дуже стійкий вид, тривалість життя якого становить понад рік. Тож милувати людське око і потерпати від сачків метелики можуть аж до холодів.

Схожі новини