Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Окупований Донецьк «провалюється» під землю

  • 05.06.2018, 14:05
  • 872

Рівень ґрунту в окупованому Донецьку опустився майже на чверть метра.

Про це повідомив очільник Міністерства з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш. Водночас близько 200 об'єктів на Сході України несуть ризики для місцевого населення, зауважив він. Міністр продемонстрував супутникові знімки і пояснив, яким чином підтоплення шахт впливає на просідання ґрунту, який опустився на 25 сантиметрів, повідомляє Радіо НВ.

Просідання поверхні може призвести до руйнування будівель, споруд, житлових будинків та промислових об’єктів, наголосив Черниш. А забруднення підземних вод може створити проблеми із водозабезпеченням.

Просідання ґрунту спостерігається не лише в Донецьку. Процес запущено у селах навколо нього та у Макіївці. Шахти Луганщини як на окупованих, так і на неокупованих територіях пов’язані однією геологічною системою. Представник Державної екологічної академії післядипломної освіти Віктор Єрмаков пояснив, що процеси зсуву і деформації на шахтах відбуваються інакше, ніж на звичайних пластах.

«Шахти центрального району Донбасу розвалені, вони припинили свою діяльність. Всього затоплено 26 шахт. Наслідки будуть у підземних і грунтових водах, а також у питній», — повідомив Єрмаков.

Зокрема, коли закрили шахту в Горлівці, повторне осідання ґрунту складало від 60 до 80 сантиметрів. Тому спеціалісти наполягають на моніторингу ситуації на непідконтрольних територіях, а для цього потрібен доступ.

На відкачування води на шахті Золоте виділили понад 130 млн гривень, повідомив міністр з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш. Питання втрати і забруднення води створить загрозу для місцевого населення.

До фінансування вирішення проблем екології Донбасу може долучитися уряд Німеччини. Про це також стало відомо під час презентації звіту. Про загрозу екологічній ситуації на Донбасі неодноразово заявляла і уповноважена з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко.

Росія відмовляється надавати доступ міжнародним фахівцям для проведення моніторингу та здійснення необхідних заходів з відкачування вод, повідомляла вона.

Про екологічну ситуацію на Донбасі

На шахтах Луганщини, а саме Золоте, Карбоніт, Гірська, Первомайська та Голубівська існує техногенна загроза через затоплення з окупованих територій. Загрозу для населення Донбасу становлять і перебої у роботі Донецької фільтрувальної станції.

Раніше прокуратура Донецької області відкрила кримінальне провадження за статею екоцид. Бойовики припинили відкачування води із шахти Юнком і через це в окупованій Горлівці висох місцевий ставок.

Саме туди потрапляла викачувана вода. Екологічне питання Донбасу порушували також і на засіданнях тристоронньої контактної групи. Попри це обстріли Донецької фільтрувальної станції продовжувалися.

Минулого тижня спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала там нові вибухи. Відбулося чергове порушення режиму тиші. Втім, наприкінці травня було відновлено водопостачання до Авдіївки.

У випадку зупинки фільтрувальних станцій 3 млн мешканців Донбасу можуть залишитись без води. Це загрожує Маріуполю, Донецьку, Горлівці, Авдіївці та іншим містам Донбасу. А від роботи Донецької фільтрувальної станції, яка знаходиться в окупованій Ясинуватій, залежить увесь Південно-Донбаський водогін.

Схожі новини