Передплата 2024 «Добрий господар»

Водограї Львова: будують нові, осучаснюють історичні

Начальник відділу комунального господарства Галицької райадміністрації Ігор Савка розповів, що цьогоріч у центральній частині Львова відремонтують два фонтани.

Роботи з відновлення одного з них уже розпочали. Це фонтан «Водолій» на вулиці Коперника, навпроти пам’ятника Маркіянові Шашкевичу Його реконструює ТОВ «Арка-Пік» за 457,6 тис. грн, виділені з міської скарбниці. До 1 вересня відреставрований водограй обіцяють відкрити.

Незабаром обіцяють оживити ще один фонтан — «Кульбаба», що на площі Галицькій, навпроти пам’ятника королю Данилові. Для виконання робіт необхідно близько шести мільйонів гривень. Цей фонтан до 1941 року його прикрашала скульптура Світезянки (німфи озера Світязь, героїні поеми Адама Міцкевича), яку 1880 року створив Тадеуш Блотницький. А в XVI—XVIII ст. на цьому місці стояв невеликий дерев’яний костел Святого Хреста.

Уже працює фонтан «Івасик-Телесик» у Стрийському парку. Нещодавно його підсвітили. Однак, як розповіла в.о. директора Стрийського парку Олена Мазурик, вандали знищили цю підсвітку. «На жаль, у нас немає культури поводження з водними об'єктами», — каже Олена Мазурик.

Найновіший водограй працює на площі Митній. Фонтан зроблений без басейну. Умовно його назвали «сухим», бо влаштований в один рівень із гранітним замощенням. Вода б'є вгору із 25 отворів. Конструкція дозволяє проходити між струменями води, що припало до вподоби львівських дітлахам. Нині, коли надворі спека, вони спішать зі своїми матусями та бабусями до цього місця, аби похлюпатися у воді. «Поки батьки збираються на море, очікують відпустку, проводимо тут вільний час. Хоч живемо трохи далі, на Личаківській», — розповіла бабуся п'ятирічної Яни.

Фонтан на площі Митній. Фото Валерія Шмакова
Фонтан на площі Митній. Фото Валерія Шмакова

Популярним є й Фонтан закоханих на проспекті Чорновола. Бронзовий пам’ятник-водограй відкрили 2013 року, після тривалої реконструкції (раніше тут був фонтан «Каскад»). Він присвячений історії кохання львівських Ромео і Джульєтти — італійця Ромуальдо (Романа) Мікелліні й українки Палагни (Пелагії).

У центральній частині Львова, яку найчастіше відвідують закордонні і вітчизняні туристи, водограїв шість. Зокрема, чотири розташовані на кутах площі Ринок. Як розповів львовознавець Іван Сварник, ці фонтани були створені у XVI столітті. Вони слугували криницями, з яких міщани брали воду. На зиму ці фонтани консервують, навесні — запускають На їх утримання Галицька райадміністрація витрачає щороку понад 400 тисяч гривень.

Схожі новини