Передплата 2024 «Добра кухня»

#SaveOlegSentsov: по всьому світу проходять акції на підтримку в’язнів Кремля

  • 02.06.2018, 19:07
  • 639

У суботу, 2 червня, в різних країнах проходять акції на підтримку незаконно засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова, який голодує вже 20-ий день.

Про це повідомляє Укрінформ.

Зокрема, українці у Лісабоні під Національною федерацією Португалії з футболу закликали бойкотувати чемпіонат світу-2018 у Росії і підтримати вимоги Олега Сенцова звільнити всіх бранців Кремля.

У Ризі активісти вирішили пікетувати посольство Росії у вигляді перформансу. Перед пікетувальниками лежали м’ячі із краплинами крові на них — як символ недоречності проведення ЧС-2018 у країні-агресорі. Після вигуків «Свободу Сенцову!» в бік посольства показували величезну червону картку під звуки суддівських свистків. Всього в акції брали участь близько 50 осіб.

У Женеві під час акції за звільнення українського режисера Олега Сенцова та інших бранців Кремля послу РФ при ООН передали листа з вимогою звільнення політичних в’язнів, підписаного мером Женеви, депутатами парламентів кантонів Женева і Во, представниками інтелектуальної та творчої еліти Швейцарії.

В Оттаві пройшла мовчазна акція на підтримку українських політичних в’язнів, утримуваних в окупованому Криму та Росії. До акції протесту, що відбувся біля посольства РФ у Канаді, долучилося близько 50 осіб. Учасники тримали у руках плакати із вимогами до Росії звільнити незаконно затриманих українців, а також «забиратися геть з України». Після мовчазного протесту мітингувальники зачитали прізвища українських бранців совісті та виконали національні гімни України й Канади.

До всесвітньої акції долучилися посольства США та Великої Британії в Україні.

Крім того, у центрі Москви у суботу, 2 червня, також проходить акція на підтримку Сенцова. Напередодні під час аналогічної акції у Санкт-Петербурзі поліція затримала двох осіб.

Литовські активісти та представники української діаспори у Каунасі свою акцію на підтримку Сенцова провели ввечері у п’ятницю, 1 червня. Час проведення акції було розраховано так, що після неї розпочався традиційний концерт дзвонів на Дзвіниці біля Військового музею ім. Вітовта Великого. На підтримку акції #SaveOlegSentsov на завершення концерту відомий литовський музикант Раймундас Еймонтас виконав український гімн.

Також у п"ятницю у Парижі, неподалік Ейфелевої вежі, відбувся мітинг на підтримку Сенцова. В акції взяли участь близько півсотні людей. Нині французькі інтелектуали готують листа міністрові культури Франції, аби сприяти визволенню Сенцова.

«Вдячний усім, хто долучився до акції на підтримку Олега Сенцова по всьому світу — у Німеччині, Франції, Італії, Естонії, Литві, Швеції, Грузії, Великій Британії, Канаді, США, Португалії, Україні та навіть Росії. Весь світ обурює беззаконня та тоталітарні методи кремлівського режиму», — написав у Facebook Президент Петро Порошенко.

Український режисер і політичний в'язень Олег Сенцов був засуджений російським судом до 20 років на підставі сфальсифікованих обвинувачень. 14 травня він оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнення всіх українських політв'язнів.

31 травня український політв'язень у Р Ф Олександр Кольченко, засуджений за тією самою справою, оголосив голодування з вимогою звільнити Сенцова.

Глобальна акція #SaveOlegSentsov приурочена до чемпіонату світу з футболу, який проходитиме у Росії з 14 червня.

Схожі новини