Передплата 2024 ВЗ

Науковці запропонували лікувати рак миш’яком

  • 01.06.2018, 16:52
  • 658

Вчені Північно-Західного університету в США виявили, що низькі дози отруйної речовини — триоксиду миш’яку — сприяють ремісії однієї з різновидів раку крові — гострий промієлоцитарний лейкоз.

Отруту також можна використовувати для лікування інших злоякісних захворювань.

Про це повідомляє MedicalXpress.

Фахівці створили так звані нанобіни — частинки, які являють собою сферичні везикули (ліпосоми), утворені ліпідним бішаром, і містять сполуки миш'яку.

Нанобіни потрапляють в кров’яне русло, досягають клітин пухлини, де накопичуються і вивільняють отруту, вбиваючи злоякісні клітини, але не завдаючи шкоди здоровим тканинам. При цьому дрібні кровоносні судини, що формуються навколо пухлини, сприяють накопиченню везикул, а кисле середовище новоутворення допомагає розчинити частки миш'яку, що знаходиться всередині нанобінов.

Експерименти на тваринах показали, що везикули з миш'яком ефективно вбивають клітини раку молочної залози, яєчників і легень. Дослідники також планують прикріпити до нанобінів специфічні молекули, щоб допомогти їм подолати гематоенцефалічний бар'єр і пристосувати їх для лікування онкозахворювань мозку.

Схожі новини