Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Польські працедавці готові платити українцям більше

Це підтверджує кожен четвертий підприємець

85 відсотків поляків позитивно або нейтрально ставляться до українців. І це пов'язано з переконанням, що українці не забирають роботу у поляків. Лише один з десяти опитаних поляків вбачає проблему у цьому, — повідомляє «Барометр імміграції (перша половина 2018 року».

Проте щотретій поляк твердить, що присутність українців у Польщі впливає на зменшення заробітної плати. Фахівці з персоналу, однак, вказують, що співробітники з України зараз заробляють стільки, скільки й поляки. А в умовах дефіциту кадрів кожен четвертий роботодавець готовий заплатити українцям більше, ніж полякам.

— Заробітна плата поляків та українців однакова. Той час, коли українцям платили менше, став історією. Попит на працівників зі Сходу зростає швидко, тому роботодавці мусять пропонувати їм привабливі умови, такі, на які претендують співвітчизники. Все частіше, як бонус до зарплати, роботодавці пропонують українцям різні переваги: житло, Інтернет і транспорт до робочого місця, що, у свою чергу, також позначається на збільшенні їхніх реальних доходів, — говорить Кшиштоф Iнглот, генеральний директор компанії Personnel Service.

Майже 42 відсотки польських працівників позитивно ставляться до українців, які працюють поруч. Про своє нейтральне налаштування заявили 44 відсотки. Порівняно з ІІ кварталом 2017 р. частка негативно налаштованих зросла майже на 11%. Більшість з таким ставленням — це особи з початковою освітою — 27 відсотків. Для порівняння: таких людей серед тих, хто має вищу освіту, — всього 5 відсотків. Має значення також і вік: «негативістів» серед молодших респондентів — аж 16 відсотків. Поза тим, серед 45−54-річних- лише 6 відсотків.

Позитивне ставлення до українців є похідним від почуття спокою за власне робоче місце. Понад 89 відсотків польських службовців вважають, що громадяни України не забирають у них «шматок хліба». Протилежної думки дотримується кожен десятий (11%), здебільшого це люди з початковою освітою (29%).

Виглядає по-різному і питання про оплату праці. 38 відсотків польських працівників вважають, що приплив громадян України на польський ринок стримує зростання зарплат. Це на 4 відсотки менше, ніж у попередньому випуску дослідження. 58 відсотків респондентів переконані, що українці не впливають на зростання заробітної плати у польських компаніях.

Назагал, рівень безробіття у Польщі падає. Дані Центрального статистичного управління засвідчують, що у квітні він становив лише 6,3%. Це найнижчий рівень безробіття з 1990 року. З цієї причини частина роботодавців, готових платити громадянину України більше, ніж полякам, зростає. Таке рішення готові прийняти 24 відсотки роботодавців. У другій половині 2017 року їх було лише 16 відсотків.

Схожі новини