Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У мерії Львова заявляють, що коштів на монетизацію пільг в бюджеті немає

  • 31.05.2018, 15:13
  • 471

Оскільки бюджет міста Львова на 2018 рік вже сформований, з чітким розподілом видатків, кошти на монетизацію пільг, а це сотні мільйонів гривень, потрібно було б забирати з інших сфер.

Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Як повідомив Сергій Бабак, заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 197 про надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах, передбачено, що органи місцевого самоврядування мали б відшкодовувати вартість проїзду пільговим категорія через монетизацію або через відшкодування цієї вартості перевізникам.

«Маємо постанову Кабінету Міністрів України, № 197 про надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах. Постановою визначено перелік пільговиків, яким передбачено відшкодування, і що це відшкодування мають здійснюватимуть органи місцевого самоврядування — або через монетизацію, або відшкодовувати кошти перевізникам. Ми провели розрахунки, скільки коштів необхідно на монетизацію. Якщо ми візьмемо лише ті категорії пільговиків, які в обов’язковому порядку передбачені поставою Кабміну, то нам в рік на це потрібно 135 мільйонів гривень.

Що цікаво, у перелік пільгових категорій, згідно постанови Кабміну, не увійшла категорія пенсіонерів. Водночас, наголошую, у Львові, на маршрутах, які обслуговує наш комунальний транспорт — це ЛКП «Львівелектротранс» і ЛК «АТП-1», пенсіонери їздили і їздитимуть безкоштовно.

Однак, якщо ж до переліку пільговиків, згідно постанови Кабміну № 197, додати пенсіонерів, то Львову на монетизацію необхідно 433 мільйони на рік.

Станом на сьогодні, міський бюджет вже сформований, з чітким розподілом видатків, і він зараз не переглядається. Тому, ці кошти ми просто не маємо звідки взяти. Їх необхідно було б забирати з інших сфер, з інших, вже запланованих, робіт. У попередні роки відшкодування за проїзд пільговиків проводилося коштом державного бюджету, які нам надходили у вигляді субвенцій. На це звертають увагу багато посадовців. Зокрема, на сесії ЛОР було прийнято депутатське звернення до Президента, Голови В Р та Кабміну з вимогою щодо відновлення фінансування компенсацій за пільговий проїзд окремих категорій громадян за рахунок субвенцій з державного бюджету України", — розповів Сергій Бабак, заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства.

Посадовець переконаний, що міста України наразі залишатимуться в тому стані, що зараз, бо бюджети міст не зможуть витримати таке навантаження. Це питання буде оговорюватися і дискутуватися на рівні держави, на різних форумах, зустрічах, адже більшість міст просто не зможуть перейти на монетизацію.

За його словами, зі свого боку міська рада виконує свої функції, в межах бюджетних зобов’язань, щодо перевізників. Кошти на відшкодування пільгових перевезень перевізникам передбачені.

Схожі новини