Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко підписав указ про зміцнення статусу української мови

  • 31.05.2018, 14:58
  • 633

Президент Петро Порошенко підписав указ про невідкладні заходи щодо зміцнення позицій української мови.

Про це він заявив на святі останнього дзвоника в Ямницькому ліцеї на Івано-Франківщині, повідомляє Укрінформ.

«Я підписую указ про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створення єдиного культурного простору України», — зазначив глава держави, підписуючи відповідний документ.

За його словами, цим указом з 2018 року оголошується Десятиліття української мови.

Водночас Президент зауважив, що протягом останніх п'яти років відбулося багато змін у різних сферах щодо використання саме державної мови. Зокрема, на радіо й телебаченні запроваджено квоти на продукцію українською мовою, левова частка книг також видається українською.

«Нарешті почали читати українською, українська мова нарешті викликає великий попит», — наголосив Порошенко.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко 9 березня на церемонії вручення Шевченківської премії у відповідь на заклики оголосити 2018 рік Роком утвердження державної мови оголосив, що підпише указ про десятирічну програму зміцнення статусу української мови як державної.

Раніше у листопаді 2017 року 178 народних депутатів підписали звернення до Президента із закликом оголосити 2018-ий Роком державної мови, а Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності направив листа главі держави з такою самою пропозицією. Її підтримали відомі письменники, науковці та митці, а також Світовий конгрес українців, група «Першого грудня» та Меджліс кримськотатарського народу.

У лютому цього року колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко закликали Порошенка оголосити 2018-ий Роком утвердження державної мови.

Схожі новини