Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові презентуватимуть відтворену картину «Іван Франко за робочим столом»

  • 31.05.2018, 14:00
  • 1 320

31 травня, о 15.00 у Домі Франка відбудеться презентація відтвореної Юрієм Лесюком картини Юліана Панькевича «Іван Франко за робочим столом».

Портрет Каменяра загубився понад 80 років тому, на початку 1930-х років, у добу сталінського терору, жертвою якого, найімовірніше, приблизно в той самий час (за різними даними, між 1933 і 1935 рр.) став і автор самого портрета — відомий художник Юліан Панькевич. Сліди картини та її творця обриваються у Харкові (тоді — столиці підрадянської України).

Один із найкращих прижиттєвих портретів Івана Франка, до того ж один із небагатьох (дехто стверджує, що взагалі єдиний!), мальований безпосередньо з натури (а не з фотографії чи з памʼяті), зник за невідомих обставин!

Докладно цю історію виклала Зиновія Стець.

Довідка «ВЗ»

З ім’ям Юліана Панькевича пов’язане становлення українського мистецтва кінця XIX — першої половини XX ст. У 1898−1933 роках він жив і працював у Львові. У 1903 році вийшов випуск антології української лірики «Акорди», художнє оформленням унікальної збірки виконав Юліан Панькевич. Упорядником і редактором цієї антології був Іван Франко, саме він і залучив художника, цінуючи його здібності рисувальника. У 1904 році Юліан Панькевич намалював портрет Івана Франка.

Юрій Лесюк, заслужений художник України, виконав репліку — відтворив цей портрет. Він — заслужений художник України, завідувач відділу малярства Львівського коледжу декоративного та прикладного мистецтва ім. Івана Труша. Народився Юрій Петрович Лесюк 1 травня 1947 року в селі Ковалівка, Коломийського району, Івано-Франківської області. Закінчив Одеське державне художнє училище ім. М. Б. Грекова (1968р.) Київський державний художній інститут (1972 р.). Учасник понад дев’яносто республіканських, регіональних, а також міжнародних художніх виставок. Учасник багатьох групових виставок, в тому числі і за кордоном, зокрема Польща, США. На рахунку автора 11 персональних виставок у музеях Києва, Львова, Коломиї, Івано-Франківська, Ріджайни (Канада), Саскатуну (Канада), Торонто (Канада), Нью-Йорк (США).

Схожі новини