Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Польщі назвали порятунок Бабченка успіхом українських спецслужб

  • 31.05.2018, 10:10
  • 573

Польські ЗМІ обережно оцінюють спецоперацію СБУ із порятунку журналіста Аркадія Бабченка, визнаючи: якщо усі наведені Києвом доводи підтвердяться, вона буде значним успіхом українських спецслужб у боротьбі з Росією.

Про це повідомляє Укрінформ.

Зокрема, Вацлав Радзівінович із видання Gazeta Wyborcza зазначає, що наразі складно однозначно оцінити ситуацію.

«Якщо СБУ вдалось організувати таку інтригу і нічого не „витекло“ до російських спецслужб, які прекрасно інфільтрують Київ, то українські спецслужби досягли значного успіху, набрали професійної ваги», — підкреслив він.

З іншого боку, зауважив журналіст, не слід виключати і того, що такий сценарій виник на хвилі резонансу справи про спробу вбивства екс-працівника ГРУ Сергія Скрипаля у Великій Британії. Проте Радзівінович висловив сподівання, що правдивою виявиться перша версія.

На шпальтах видання Polityka журналіст Ягенка Вільчак наголошує, що українським правоохоронцям усе вдалося: Бабченка не застрелили як Анну Політковську чи Бориса Нємцова. Автор називає це заслугою українських спецслужб, які не лише запобігли замаху, а й схопили замовника.

«Це мав бути черговий акт залякування противників системи, пересторогою для інших і спробою дестабілізувати внутрішню ситуацію в Україні», — зауважила Вільчак.

Вона додала, що навряд чи російські спецслужби пробачать Бабченку таку ганьбу, навіть якщо вже не буде президента Володимира Путіна.

«Крім порятунку життя людини, що було головною метою, українські спецслужби досягли ще однієї дуже важливої мети: цього разу йшлося про месидж для світу, що Росія є реальною загрозою для всіх, хто наважиться критикувати її дії, а попередження Києва не є жодною русофобією», — констатувала автор статті.

Директор Польського інституту міжнародних справ Славомир Дембський в ефірі телеканалу Polsat News висловив думку, що у цій справі важливою є сама постать Аркадія Бабченка. На переконання Дембського, Бабченко є чесним і авторитетним журналістом і навряд чи він погодився б узяти участь у якійсь незрозумілій спецоперації, якби не був переконаний, що дійсно є загроза з боку російських спецслужб для нього і багатьох інших людей в Україні.

Нагадаємо, 29 травня ввечері з'явилася інформація про те, що відомого російського журналіста Аркадія Бабченка застрелили у Києві.

Проте наступного дня голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що убивство Бабченка було інсценоване у межах спецоперації СБУ. За словами Грицака, виконавця замаху затримано, а замовили вбивство журналіста російські спецслужби.

Схожі новини