Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Управляючі компанії чи жеки?

Хто працюватиме з 10 червня у Львові

З 10 червня набуде чинності нова редакція Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках», згідно з якою мешканці стають повноправними власниками багатоквартирних будинків і можуть визначитися, яким чином управлятимуть своїм майном. Яка ситуація у Львові, чи містяни вже вирішили, кому це довірити — жекам, приватним компаніям, чи самі управлятимуть своїми помешканнями? Із цими запитаннями звернулися до заступника міського голови Сергія Бабака.

Цей закон регулює діяльність великої житлової галузі у всій Україні, і всі міста будуть поступово імплементувати його. Закон акцентує, що люди є власниками житлових будинків, а не тільки квартир, вони є співвласниками загальних місць користування, інженерних мереж, даху, коридорів… Люди повністю відповідають за утримання цього будинку, за його стан, ремонт.

Співвласники квартир багатоквартирних будинків отримають право вибрати, кого захочуть, — жек чи приватну фірму — для утримання будинку і прибудинкових територій. Кінцеву дату, до якої мешканці мають визначитися із організацією, яка обслуговуватиме будинок, визначать на засіданні виконавчого комітету ЛМР. Львів уже має попередньо напрацьовану дорожню карту з впровадження закону. Зараз готують тексти договорів, які запропонують від ЛКП (жеків). А львів'янам про це розкажуть. Тому стежте за оголошеннями на ваших будинках.

Процедуру обрання компанії Сергій Бабак порівняв із процедурою обрання сімейного лікаря, де є якийсь час на підписання договорів, Закон нібито має зруйнувати монополію жеків. Чи станеться так насправді, говорити ще рано, але виглядає, що ні.

Зараз у Львові управляючою конторою готове стати кожне ЛКП, і лише півтора відсотка будинків, переважно маленьких, обслуговують приватні фірми. «Приходили якісь компанії, виявляли зацікавленість. Але це все на стадії попередніх переговорів. Вони вивчають структуру будинків, тариф і визначаються, чи можуть вони увійти у цей бізнес. Ми надаємо їм максимальну інформацію. Як тільки з'являться такі фахові управляючі компанії, місто готове з ними працювати», — запевнив Сергій Бабак.

Ми ж, своєю чергою, будемо інформувати мешканців про впровадження закону у нашому місті.

Схожі новини