Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

З 1 червня монетизації пільг на проїзд не буде

Пільговики, які раніше їздили у маршрутках безкоштовно, так далі і їздитимуть.

Широко розрекламована урядом монетизація пільг на проїзд, яка мала набути чинності з 1 червня, відкладається на невизначений термін. Тож з першим днем літа для пільговиків, які досі користувалися безоплатним проїздом, нічого не зміниться. До таких рішень львівську владу підштовхнуло неабияке обурення громадян і відсутність коштів у місцевих бюджетах.

Так, першими свій рішучий протест заявили учасники бойових дій. Півсотні учасників АТО з районів Львівщини пікетували Львівську ОДА, вимагаючи не обмежувати їхнє право на безкоштовний проїзд у маршрутках. Від центральної влади вимагали скасувати постанову Кабміну про монетизацію пільг на проїзд для учасників бойових дій та сімей загиблих бійців. До пікетувальників вийшов голова ЛОДА Олег Синютка, який запевнив, що з 1 червня для учасників АТО пільги на проїзд скасовано не буде.

Сам принцип монетизації губернатор підтримує, але наразі вважає, треба залишити учасникам АТО їхнє право їздити безкоштовно. На його думку, постанову Кабміну про монетизацію скасовувати не потрібно, але зробити виняток для учасників бойових дій та інвалідів із зору. Якщо в учасників АТО вимагатимуть гроші у маршрутках, голова ЛОДА порадив повідомляти про це на гарячу лінію області 112. Між Львівською ОДА та автотранспортними підприємствами досягнуто домовленостей щодо подальшого безкоштовного проїзду для учасників АТО.

Щодо безоплатного проїзду пільговиків у Львові ситуацію прокоментував міський голова Андрій Садовий. За його словами, монетизацію у бюджеті міста передбачатимуть з наступного року. Цього року в міській скарбниці коштів на це не передбачено, і їх «фізично немає». Наступного року в бюджеті треба буде «знайти» 400 млн. грн. Наразі кошти на пільгові перевезення місто повертатиме перевізникам. На це в бюджеті закладено понад 20 млн. грн., але цю суму будуть суттєво збільшувати.

Схожі новини