Передплата 2024 ВЗ

Угорщина підтвердила, що розблоковує «мовні» переговори з Києвом

  • 30.05.2018, 08:01
  • 409

Угорщина запропонувала Україні створити міжурядову робочу групу, якій буде доручено стежити за виконанням висновку Венеціанської комісії щодо «мовної статті» українського закону «Про освіту».

Про це заявив угорський міністр закордонних справ Петер Сіярто, повідомляється на сайті уряду Угорщини.

«Угорщина пропонує створити міжурядову робочу групу, якій буде доручено стежити за виконанням висновку Венеціанської комісії щодо України. Порушуючи права угорської національної меншини, Україна призвела до ситуації, яка є поганою для усіх», — сказав він.

За словами Сіярто, Угорщина не зацікавлена в суперечці і хоче остаточно знайти вирішення ситуації, що склалася.

«Наша мета — повернути закарпатським угорцям ті права, які їм надавалися раніше і гарантувалися. Наша мета — дати нам можливість повернутися до нашої політики, яка була побудована у випадку України на підтримці європейських та євроатлантичних інтеграційних процесів наших сусідів. Венеціанська комісія передбачила, що українські органи влади повинні консультуватися з національними меншинами і утримуватися від обмеження раніше набутих прав», — наполягає він.

Сіярто зазначив, що робоча група має включити в себе керівників міністерств закордонних справ та освіти, а також представників угорської меншини в Україні.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін за підсумками зустрічі з угорським колегою у Нью-Йорку заявив, що Міністерство освіти України 5 червня проведе консультації з представниками угорської громади щодо мовних статей закону про освіту. Пізніше у червні зустрінуться два глави МЗС і Міносвіти за участі угорської громади.

Схожі новини