Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна закликала Польщу розширити територію досліджень у Грушовичах

  • 29.05.2018, 19:51
  • 485

Українські історики та урядовці впевнені, що на цвинтарі є масові поховання українців.

Територію археологічних пошуків останків воїнів УПА на кладовищі у польських Грушовичах необхідно розширити. Про це заявив віце-прем'єр України, співголова польсько-української комісії з історичних питань Павло Розенко, передає «Польське радіо».

Після проведення триденних археологічних розкопок у Грушовичах думки українських та польських експертів, які брали участь у розкопках, розділилися.

За попередніми висновками групи українських експертів, серед 18-ти поховань є щонайменше три поховання воїнів УПА. Натомість, польські експерти з Інституту національної пам’яті наполягають, що проведені археологічні й судово-медичні дослідження наразі не дають підстав стверджувати, що на місці демонтованого пам'ятника виявлено могили членів УПА.

Українська сторона закликає Польщу продовжувати дослідження і провести ексгумацію решток. За словами Розенка, у Грушовичах розташовані масові поховання, тому слід докладно перевірити не тільки місце під колишнім пам’ятником, але й місця поблизу.

Пам’ятник на кладовищі в Грушовичах був зведений 1994 року. Його побудували у формі воріт, половини яких об'єднано у верхній частині металевим гербом України. На дошках був напис «Героям УПА. Слава борцям за волю України». Три роки тому з пам’ятника знято таблиці присвячені УПА. В останні роки пам’ятник неодноразово нищили і паплюжили.

Схожі новини