Передплата 2024 ВЗ

Офіцер ГРУ РФ причетний до катастрофи МН17 працював з Плотницьким і писав рекомендації Суркову

  • 26.05.2018, 20:45
  • 572

Офіцер Головного розвідуправління Р Ф Олег Іванніков, причетний до збиття лайнера MH17 у 2014 році над Донбасом, був куратором у «ЛНР» і працював разом з екс-ватажком бойовиків ОРЛО Ігорем Плотницьким.

Про це в інтерв'ю «Громадському» повідомив один з дослідників проекту Bellingcat з питань Східної Європи Арік Толер, передає Українська правда.

«Іванніков обіймав дуже високу посаду в ГРУ. Він керував не всім у «ЛНР», але він був так би мовити куратором у «ЛНР» і він працював разом з Ігорем Плотницьким, і навіть над ним у «міністерстві оборони ЛНР», — зазначив він.

За словами Толера, дослідникам з Bellingcat стало відомо про це з інтерв'ю із сепаратистами та російськими найманцями.

«Він (Іванніков — ред.) надсилав рекомендації Владиславу Суркову. Він рекомендував, щоб Плотницький залишився на посаді так званого „міністра оборони“. Це, звісно, було неадекватне рішення, бо його потім замінили», — додав Толер.

Він додав, що виходячи з цього, «ГРУ, ФСБ та Міноборони, я впевнений, знали про транспортування «Бука» від 53-ої бригади в Курську до бойовиків у «ДНР».

«Також є можливість, якщо не ймовірність того, що солдати 53-ої бригади керували „Буком“, коли він збив Боїнг MH17. Але це має встановити нідерландська слідча група, а не ми», — зауважив дослідник Bellingcat.

За словами Толера, три найважливіші особи — «Хмурий», «Дельфін» та «Оріон».

«Дубинський, який відповідав за логістику в „ДНР“, був головою так званої розвідки під Гіркіним-Стрєлковим. „Дельфін“ та „Оріон“ були у Краснодарі та Луганську і відповідали за логістику, пов'язану з переміщенням „Бука“ через кордон з РФ, а відтак — за його повернення до Росії. Вони, напевно, найвищі посадовці, про яких ми знаємо», — зазначив він.

«Є ще декілька людей, щодо яких ми могли б вести розслідування. „Бібліотекар“ — це або людина, або група. Ми ще не знаємо точно, хто це. У телефонних розмовах, що перехопила спільна слідча група, згадується група „Бібліотекар“, яка перевозила „Бук“. Крім того, є ще декілька осіб. Один з них, імовірно, заступник Дубинського, який керував розвідкою в „ДНР“ під Стрєлковим-Гіркіном. Але невідомо, чи Bellingcat зможе це визначити», — зауважив розслідувач.

Він додав, що найголовніше завдання слідчої групи — визначити, хто саме був у кабіні «Бука» і вистрілив.

«Ймовірно (але не стовідсотково), це були військові 53-ої бригади з Курська», — зазначив Толер і додав, що на прес-конференції закликали людей в Курську та в інших містах надати інформацію про людину, яка сиділа в кабіні «Бука» та вистрілила.

Нагадаємо, міжнародна незалежна слідча група Bellingcat встановила, що до збиття літака рейсу MH17 на Донбасі у 2014 році причетний офіцер ГРУ Р Ф Олег Іванніков.

Зазначалося, що Іванніков був офіцером ГРУ Генштабу Міноборони Р Ф щонайменше до вересня 2017 року. До України його направили у першій половині 2014 року, де військовий лишався до початку 2015-го.

За даними розслідувачів, під час виконання свого завдання він командував арміями «ЛНР», координував і контролював військову діяльність російських бойовиків, проросійських сепаратистів та бійців приватної армії групи Вагнера.

24 травня міжнародна Спільна слідча група з розслідування збиття малайзійського «Боїнга» оголосила, що той був збитий зенітно-ракетним комплексом «Бук» з 53-ї бригади ППО ЗС РФ, що базується в російському Курську.

У Єврокомісії закликали РФ до повної співпраці задля встановлення винних у збитті «Боїнга».

Уряди Нідерландів й Австралії покладають на Росію відповідальність за катастрофу МН17.

Президент Р Ф Володимир Путін заявив, що Москва може визнати висновки міжнародної слідчої групи щодо катастрофи MH17, якщо буде приймати у розслідуванні повноцінну участь.

Схожі новини