Передплата 2024 «Добра кухня»

Угорщина офіційно ініціює в НАТО перегляд всіх програм підтримки України через «провал реформ»

  • 25.05.2018, 17:35
  • 824

До генсека Північноатлантичного альянсу Єнса Столтенберга надійшло офіційне звернення Угорщини про перегляд політики Альянсу щодо України.

Цей факт підтвердили у штаб-квартирі НАТО, передає Європейська правда.

Документ, що має назву «Меморандум: Ініціатива створення нової політики НАТО щодо України» був схвалений на урочистому першому засіданні оновленого уряду Угорщини на чолі з Віктором Орбаном.

Розлогий документ був спрямований із Будапешта до керівництва Альянсу та до всіх держав-союзників. У ньому угорський уряд доводить, що «реформування України провалилося». «Українська держава ослабла до тієї міри, що тепер вона не здатна виконувати свої базові зобов’язання, в тому числі забезпечувати верховенство права та здійснювати ефективне економічне, соціальне та політичне управління», — йдеться у документі.

Уряд Орбана також наголошує, що Україна не досягла успіху «попри безпрецедентний рівень політичної підтримки та фінансової допомоги». Також у документі йдеться, що Україна «становить небезпеку для сусідів»

На цій підставі Будапешт пропонує переглянути підтримку, яку НАТО надає Україні

«Щоби зберегти стабільність у регіоні на східному кордоні Альянсу, НАТО має адаптувати свою політику щодо України до цих нових обставин», — йдеться в документі.

При цьому звернення містить норму, яка нагадує шантаж. Будапешт готовий відмовиться від всіх своїх звинувачень, якщо Україна не буде застосовувати мовну норму освітнього закону для національних меншин кран-членів НАТО (в тому числі — угорської меншини на Закарпатті).

Посадовець НАТО підтвердив журналістам ЄП отримання угорського меморандуму заявив, що зміна у відносинах з Києвом відсутня на порядку денному.

«НАТО надає Україні сильну політичну та практичну підтримку і не має планів щодо зміни цієї ситуації», — йдеться у коментарі НАТО.

В Брюсселі зазначили, що не коментуватимуть зміст угорських пропозицій, але запевнили, що бачать прогрес українських реформ.

Угорщина послідовно блокує зустрічі представників НАТО і України на вищому рівні через українську освітню реформу, яка, на думку Будапешта, обмежує права етнічних угорців. Крім того, Будапешт заявив про блокування євроінтеграційних устремлінь Києва до усунення «проблемних», на його думку, положень освітнього закону.

Генсек НАТО Йенс Столтенберг вже закликав Угорщину і Україну вирішити суперечку щодо мовної статті закону про реформу освіти.

За даними ЗМІ, члени НАТО негативно поставилися до блокування Угорщиною співпраці з Україною. США офіційно заявили, що повністю підтримують зустрічі України та НАТО як на рівні голів держав та урядів, так і на рівні міністрів.

Схожі новини