Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Опозиції де-юре сьогодні в Україні не існує, — експерт

  • 24.05.2018, 15:50
  • 609

Опозицією до влади сьогодні став український народ та громадський рух. Найбільший прорив в реформуванні країни, зробили законопроекти, розроблені громадськими ініціативами.

Про це йшлося під час засідання Громадського прес-центру «Вибори Президента-2019» на тему: «Опозиція до президента: реальна, формальна і театральна», яка відбулася у Львівському прес-клубі.

В обговоренні взяли участь Олександр Неберикут, аналітик ГМ «Опора»; Роман Кошовий, в.о. голови правління львівської організації «Комітет виборців України», а також місцеві політики. Зокрема заступник голови Львівської ТОП БПП «Солідарність» Назар Жолобович, Ярослав Качмарик, депутат Львівської обласної ради (партія ВО «Батьківщина») та Ігор Брик, координатор ЛОО партії «Рух нових сил Михайла Саакашвілі».

На думку експертів, діяльність опозиції зводиться сьогодні передовсім до популістичних заяв й відсутності політичної відповідальності, стратегій чи плану дій щодо політики, яку сьогодні запроваджує президент, уряд та парламент. «На сьогодні, де-юре, практично опозиції не існує. На сьогодні ми маємо лише маніпулятивні заяви тих чи інших політиків, які досить часто і не є політичними партіями, а швидше — середовищем об’єднань певних осіб. На моє глибоке переконання, сьогодні всі, хто є у Верховній Раді і мають владні повноваження, є владою. І не треба ховатися від відповідальності і говорити, що „я не є влада“. Якщо в тебе є народні депутати, міністри, керівники органів місцевого самоврядування, ти маєш можливості виконувати свої зобов’язання. Сьогодні ми не маємо ні „тіньового“ кабінету міністрів, ні „тіньового“ президента, ні „тіньових законопроектів“ чи альтернативних законопроектів. Ми не маємо гри важелів і противаг. Ми більше маємо законодавчий спам, технології саботування, щоб не допустити суттєвих концептуальних змін. Зараз головна ціль опозиції — захопити владу і стати владою. На сьогодні опозицією до президента і Верховної Ради став український народ, зокрема громадський рух. Найбільший прорив в реформуванні нашої країни зробили законопроекти розроблені громадськими ініціативами. В першу чергу, я маю на увазі реанімаційний пакет реформ», — зазначив Роман Кошовий.

Тим часом, представник провладної сили Назар Жолобович наголосив, що теперішня опозиція не спроможна до конструктивного діалогу чи альтернативних пропозицій. А значним досягненням влади може протиставити хіба що рецепт сирників. «Критикувати владу завжди легше. В опозиції ж сьогодні колишні прем’єр-міністри, міністри, які тільки критикують і не подають жодних альтернатив. Опозиція „пече сирники“ і вітає з днем кондитера, такого в країні не мало б відбуватися. Наш президент зробив один з найважливіших кроків, що були серед вимог „Майдану“ під час Революції гідності: надання безвізу, підписання угод про асоціацію з ЄС. Сьогодні український паспорт має ціну в європейський спільноті».

На думку ж Олександра Неберикута, діяльність опозиції постає не в площині альтернативи, а в площині того, хто реалізовуватиме чинний сценарій, яким зараз рухається Україна. «Чи не єдина політсила, яка має альтернативний сценарій це „Опоблок“ — Вілкул, Бойко. Він дуже простий: повернення до України часів Януковича, але без Януковича. Багатьом ця Україна подобалася, багато виборців голосуватимуть за них. Що стосується інших партій, їхня версія того, як має розвиватися Україна, це фактично Україна Порошенка, але без Порошенка. Адже, за великим рахунком, якщо ми подивимося і на тактику поведінки в парламенті, і вимоги, які висуваються партіями, це є ідеї, які більшою, чи меншою мірою корелюються з ключовими документами, у яких зафіксовано реформи», — зауважив Олександр Неберикут.

Представники ж опозиційних сил, які брали участь в обговоренні, наводили приклади сумнівних рейтингів соцопитувань, говорили про зміни до виборчого законодавства, відкриті списки та переконували у наявності програми дій.

На запитання журналістів, з ким готові об’єднуватися та співпрацювати політичні сили, Ярослав Качмарик зазначив, що політична сила, яку він представляє, не вбачає потреби в політичному об’єднанні. Натомість представник партії «Рух нових сил Михайла Саакашвілі» Ігор Брик зазначив, що вони готові до співпраці з іншими політичними силами. Тим часом, Назар Жолобович сказав, що провладна партія готова до співробітництва з політичними силами, які захищають інтереси держави. «Партія «БПП Солідарність» та президент дружать тільки з тими, хто любить Україну і готовий до кращого її майбутнього. Як приклад, можу привести підтримку народними депутатами звернення президента України Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія І щодо надання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні. Підтримали всі, окрім «Опоблоку». Є речі, які подає президент, які є історично важливими для суспільства. І завдяки такій підтримці ініціативи президента у Верховній Раді, ми позбулися і «руського міра», — наголосив Назар Жолобович.

Схожі новини