Передплата 2024 ВЗ

Бескидський тунель коштував понад два мільярди євро

На відкритті очікують президента Порошенка

На перегоні Бескид-Скотарське регіональної філії «Львівська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця», що в українських Карпатах, відкриють новий Бескидський тунель. Це другий за протяжністю залізничний туннель в Україні. На урочистості очікують президента України Петра Порошенка.

За словами голови Львівської ОДА Олега Синютки, це найбільший інфраструктурний проект Украї ни часів незалежності, його вартість — 2,2 млрд. євро. «Після цього проїзд у Європу буде двоколійним, і ми зможемо збільшити кількість вантажів удвічі», — каже Олег Синютка.

Новий тунель розташований в українських Карпатах, на Бескидському перевалі, між Львівською та Закарпатською областями. Належить до 5-го Пан’європейського транспортного коридору (Італія — Словенія — Угорщина — Словаччина — Україна). Після завершення будівництва пропускна здатність тунелю збільшиться зі 47 до 100 пар поїздів на добу, а швидкість проходження виросте з 15−40 до 60−70 км/год. Гарантія експлуатації — 100 років.

«Оновлений Бескидський тунель офіційно відкриють на день раніше від запланованої дати — 24 травня, — написав в. о. керівника Укрзалізниці Євген Кравцов на своїй сторінці у „Фейсбуці“. — Будівництво нового двоколійного Бескидського тунелю розпочали 29 жовтня 2013 року. Його спорудження триває на гірському перевалі в Карпатах, на перегоні Бескид — Скотарське. Для України Бескидський тунель має стратегічне значення, оскільки цим маршрутом перевозять вантажі до західного кордону країни, а також понад 60% транзитних вантажів у напрямку Західної та Центральної Європи».

Старий тунель розташований лише за 30 метрів від нового. Його збудували ще за Австро-Угорщини, 1886 року. Зараз він в аварійному стані. Цей тунель законсервують і використовуватимуть як евакуаційний.

Схожі новини