Передплата 2024 «Добрий господар»

Хочете жити довше — грайте в шахи

Заняття інтелектуальними видами спорту можуть підвищити тривалість життя майже на вісім років

Учені з Мельбурнського університету (Австралія) кілька років збирали дані про тривалість життя понад тисячі гросмейстерів, які отримали це звання у період 1950 — 2016 рр., а також інших відомих шахістів - переможців і призерів Всесвітніх Шахових олімпіад. Тривалість життя у шахістів виявилась вищою, аніж у звичайних людей.

Науковці пояснюють це, з одного боку, тим, що інтелектуальнуа гра вимагає підвищених розумових здібностей (це може зберігати світлий розум у похилому віці). З іншого боку, для покращення когнітивних показників шахістам необхідно вести здоровий образ життя (у першу чергу обмежити споживання алкоголю).

Як приклад подають, що Андре Лілієнталь (1911−2010) - угорський та радянський гросмейстер, грав ще із кубинцем Хосе Раулем Капабланкою, був тренером чемпіона світу Василя Смислова та другом іншого чемпіона світу, американця Роберта Фішера. Відомий суперник Анатолія Карпова у матчах за звання чемпіона світу, Віктор Корчной (1931−2016), був найстарішим граючим гросмейстером світу, і вдало виступав у шахових турнірах у віці понад 80 років.

Вчені вирахували, що професійні заняття інтелектуальними видами спорту можуть підвищити тривалість життя у середньому на 7,7 року.

Науковці вивчали також інші фактори, що впливають на тривалість життя, і знайшли цікаві закономірності. Наприклад, тривалість життя жінок значно підвищилася через те, що вони стали менше народжувати. Крім того, багаті живуть значно довше бідних — тут різниця може сягати довгих 15 років.

Схожі новини